Kungens ord – som skapat stor ilska

Kungen kom med ett vågat utspel. Det väckte ilska i folklagren.

Kungen är en miljövän. Det finns inget som sticker så i ögonen på honom som ett skändat grönområde – eller natur som far illa.

Därför har vårt statschef gjort sitt för att se till att hovet är en del av den stora gröna omställningen. Han har bland annat varit med att införa helvegetariska dagar på slottet, allt för att minska kronans påverkan på miljön.

Kungens utspel – har väckt stor ilska

Men i en intervju med Svenska Dagbladet tog han det ett steg längre. Han hade plötsligt fått en ganska drastisk idé.

– Man skulle förbjuda alla badkar. Tänk vilken grej, sa han till SvD.

Förslaget var menat som ett skämt – men bara till hälften.

– Det ligger en sanning i det. De små detaljerna har en enorm effekt, sa han.

Förslaget vållade rubriker över hela landet. Och alla var inte lika nöjda med kungens fantasirikedom. I norr tog Örnsköldsviks allehanda in en förargad insändartext från en kvinna som blivit vansinnig när hon fått läsa kungens utspel i riksmedierna.

"Men kungen. Gå å bada! Du pratar om att vi ska skippa BADKARET för att spara energi. Vad är det för fel på dig. Din nya leksak: En värstingbil – Ferrari 599 GTB – med 620 hästkrafter. Kungen ska köra Volvo", skrev den ilskna insändarförfattaren.

"Ni vräker er bland bilar och båtar. Tar flyg och helikopterresor i ert privatliv. Fördärvar miljön med ert uppförande. Nu menar du visst att vi som försörjer er inte ens ska få unna oss ett bad."

Han fick idén i duschen

Efteråt berättade kungen att han hade fått idén när han stod i duschen.

– Jag fick den tanken, vi har ju hållit på så mycket med de här frågorna och så skämdes jag plötsligt över det här, jag kände "ojdå", att jag inte riktigt levde som jag lär, säger han.

LÄS MER: Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus