Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens oväntade beslut skapar uppståndelse – väljer bort Silvia

12 apr, 2023, 17:30 

Nu är beslutet ett faktum. Silvia får inte följa med.

Annons

Det är inte ens en månad kvar till en av det kungliga årets absolut hetaste händelser. Kröningen av kung Charles. Sorgen efter drottning Elizabeth börjar lägga sig, och landet är redo att fira in sin nya monark.

Men någon som inte får delta i festligheterna är drottning Silvia, ett faktum som väcker uppståndelse även utomlands.

Silvias första ord om Madeleines SverigeflyttBrand logo
Silvias första ord om Madeleines Sverigeflytt

Oväntade beslutet: Silvia väljs bort

Spänningen var stor när hovet skulle tillkännage vem som representerar det svenska kungahuset på kröningen den 6 maj. Givetvis trodde många på kungaparet. Det var ju dem som medverkade på drottning Elizabeths begravning.

Men Silvia får inte en weekend i London, utan får hålla ställningarna på Drottningholm. Svensk Dam kunde avslöja att det är kronprinsessan Victoria som gör kung Carl Gustaf följe på kröningen.

Annons

Anledningen? Det är kungens egna beslut.

– Hans Majestät Konungen har tagit beslut om att det är statschefen och tronföljaren som ska representera Sverige vid kröningsceremonin, bekräftar hovet till Svensk Dam.

Kung Carl Gustaf och kung Charles skålar med te
Kungen ska givetvis fira sin kunga-vän.

Kungens beslut skapar skriverier i utlandet

Det hela har en rimlig förklaring. När det kommer till just kröningar ser det ofta lite annorlunda ut än andra ceremonier än till exempel bröllop.

Här är ju huvudpersonerna kung Charles och drottning Camilla, och det är därför inte ens förväntat att alla Europas monarker och andra statschefer medverkar.

Kungen kan också ha haft tronföljden i åtanke. Det har nämligen förr, att han som regerande monark åker med sin efterföljare, kronprinsessan Victoria.

Annons

Trots att det är ett naturligt beslut, väcker detta uppståndelse. Våra grannar i Danmark på Billed Bladet skriver om att kungen valt att ta med sig kronprinsessan Victoria.

"Nu ska kung Carl Gustaf på en enorm kunglig fest med sin dotter" Skriver tidningen glatt.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf på skidor
Familj, och kungliga kollegor.

Foto: TT

Annons