Kungens regelbrott för prins George - väcker reaktioner

07 apr, 2023, 13:00 
AvFelicia Plåt
Charles och George
Kung Charles kröning är den 6 maj 2023.

Kung Charles går emot de kungliga traditionerna för barnbarnet prins George.

Annons

Planeringen är i full gång inför kung Charles körning den 6 maj i London. Nu har även de officiella inbjudningarna skickats ut till gästerna över hela världen som kommer att närvara vid ceremonien.

Senast en kröning genomfördes i Storbritannien var för hela 70 år sedan. Då var det Charles nu bortgångna mor, drottning Elizabeth som kröntes 1953. Kungen har nu själv bestämt att delar av kröningen kommer att moderniseras.

Se historiska ögonblicket här – aldrig hänt förut!
Se historiska ögonblicket här – aldrig hänt förut!

Några av de ändringar som kommer ske är att det enbart kommer att bjudas in 2000 gäster, 1953 var det 8000. Ceremonien ska kortas ner från fyra timmar till en. Språket ska även moderniseras så att tv-tittare där hemma kan hänga med ordentligt.

Ändring som strider mot de kungliga traditionerna

Recept.se Nyhetsbrev

Under kröningen kommer vi även att kunna se en annan blivande kung, nämligen prins George. Han har blivit utsedd till en av kungens "pages". Ett val som också strider mot de kungliga traditionerna.

Annons

"Pages" eller "Page of Honour" har uppdraget att bära det långa släpet som kungen har på sig under ceremonien. De närvarar även vid andra kungliga tillställningar.

Men hur har Charles gått emot den kungliga traditionen med att låta sitt barnbarn ta rollen som "pages"?

Jo, enligt traditionen så är det oftast tonårsbarn inom adeln som får uppdraget och inte barn inom kungafamiljen.

Reaktioner på instagram

Men folk verkar inte vara ledsna över det, utan beslutet har bara fått positiva reaktioner. På den brittiska kungafamiljens Instagram har det regnat in glada kommentarer om beslutet.

En instagram-följare skrev:

Älskar den här nya bilden och att prins George kommer att ha en stor roll på denna mycket viktiga dag! Jag kan inte vänta.

En annan instämde:

– Vilket vackert porträtt. Och underbara nyheter om pages.

Annons