Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungens stora beslut för Madeleine – snart tvingas han berätta

16 mar, 2024, 08:00 
Kungen har fattat ett stort beslut för dottern prinsessan Madeleine. Snart blir det offentligt för alla att ta del av.
Annons

Trots att prinsessan Madeleine bor tvärs över Atlanten, och inte syns i offentligheten särskilt ofta, är hon en del av det kungliga huset. Det är inte hennes barn, eller maken Chris O'Neill. Det innebär att kungen har tvingats fatta ett beslut kring dottern Madeleine, som vi snart får ta del av.

3 saker du måste veta om apanagetBrand logo
3 saker du måste veta om apanaget

Prinsessan Madeleine kritiseras – dök inte upp

Ja, Madeleine har ju fortfarande kvar sin titel och är en aktiv medlem i kungahuset. Däremot skiljer sig hennes arbetsbelastning rejält från till exempel kronprinsessan Victoria, som har officiella programpunkter i princip varje dag. De har ju olika roller, och Madeleine bor inte i Sverige.

När möjligheten finns ser hon dock till att jobba som prinsessa även hemma i Florida, och det skedde så sent som i januari när svenska astronauten Marcus Wandt skulle skjutas upp i rymden.

Annons

Då besökte Madeleine Cape Canaveral i Florida, och i fjol närvarade hon och Chris på Nobelfirande hemma i USA eftersom de inte var på plats i Sverige.

Prinsessan Madeleine pratar med Christer Fuglesnag i Florida.
Prinsessan Madeleine pratar med Christer Fuglesnag i Florida.Foto: Rymdstyrelsen

Däremot finns det de som anser att Madeleine borde jobba mer, och inte nobba stora kungliga händelser som Nobel.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall reagerade starkt i vintras när det stod klart att Madeleine inte var med på banketten:

– Jag vet att kungen gjorde om vilka som tillhör den kungliga familjen och så vidare, men ändock, prinsessan Madeleine ingår fortfarande i tronföljden. Och då har hon skyldigheter, en sådan skyldighet är att komma hem på årets viktigaste kungliga högtid, Nobel.

Stora frågetecknet kring Madeleine – snart vet vi kungens beslut

Detta har kungen givetvis i åtanke när han fördelar ut apanaget, alltså de skattepengar som kungafamiljen får varje år. Det var 2022 som vi för första gången fick veta vem som fick vad, via en mer detaljerad verksamhetsberättelse från hovet.

Annons

Men hur funkar då apanaget?

Jo, varje år får hovstaten får varje år en summa pengar av staten, och en del av det beloppet – det så kallade rambeloppet – fördelar kungen till de arbetande familjemedlemmarna. Då har han i åtanke hur mycket varje medlem arbetat, vad de har för åtaganden, och roller.

I båda dokumenten stod det klart att Madeleine fick noll kronor, och det är helt enkelt för att hon inte jobbat som prinsessa. Nu återstår det att se hur det blev 2023 – fick Madeleine några pengar?

Foto: TT

Annons