Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens strikta regler för Sofia efter alla år - detta får hon inte göra längre

22 jul, 2023, 20:38 
Felicia Plåt
Kungen, drottningen och Sofia
Att vara kunglig är inte så lätt som man kan tro. Foto: TT

Att vara kunglighet bertyder att man får ge up en del saker.

Annons

Det är många som en dag drömmer om att få träffa sin prins eller prinsessa. I Sofia och Daniels fall hände detta bokstavligt talat. De båda gifte in sig i vår svenska kungafamilj och blev själva en prins och prinsessa.

Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dagBrand logo
Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dag

Lyx, lyx, lyx tänker många. Att vara kunglig associerar många med vackra klänningar, tiaror och flådiga middagar. Men det innebär inte den lyx och flärd som många tror. Man får ge upp en hel del för att blir kunglighet vilket både Sofia och Daniel har fått göra.

Vi har listat några av de regler kungligheterna måste följa.

1. Du får inte använda efternamn

Den svenska kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte, men den används sällan när man refererat till kungligheterna. Både prinsessan Sofia och prins Daniel hade andra efternamn innan de gifta sig med prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria. Men de har de fått ge upp.

Annons

2. Du får inte rösta

Kungligheterna har precis som alla andar svenska medborgare rösträtt. Men kungligheterna har valt att avstå från att rösta, detta på grund av att de ska agera och vara opolitiska. Såklart får de tycka och tänka vad de vill, men de utövar det inte.

3. De ska helst inte lämna bordet

Att vara kunglighet innebär att man kommer närvara vid stora middagar och andra tillställningar. Exempelvis Nobelmiddagen som pågår i fyra timmar. Vid ett sådant tillfälle finns det även en regel om att kungligheternas bordsgrannar inte ska veta var de går om de skulle lämna bordet. Därför lämnar kungligheterna sällan bordet vid större middagar.

4. Du ska inte visas före kungaparet

Vid större tillställningar finns det en regel att kungaparet alltid ska visas upp först. Detta visste inte prinsessan Sofia när hon en gång visade upp sig själv i en vacker klänning på Instagram, som hon skulle bära på en middag på kungliga slottet. Det är inte lätt att hålla reda på allt!

5. Du får inte bedriva egen verksamhet

Ni kanske undrar varför vi inte nämner prinsessan Madeleines man, Chris O´Neill, i denna listan. Jo det finns en rimlig förklaring. Som kunglighet får du inte driva egen verksamhet. Så när kungen erbjöd Chris en prinstitel så tackade han ej för att kunna fortsätta med sitt egenföretagande. Därför har han ingen kunglig titel idag.

Annons