Kungliga begravningen fick vänta – i ett år

Prinsessan Maria Teresa av Bourbon-Parma

17 månader. Så lång tid tog det innan den tragiskt avlidna prinsessan fick sin begravning.
Kändisar som lämnat oss 2021
Slå på ljud

Hon var det första kungliga dödsoffret för covid-19 och hon dog redan i mars 2020, på ett sjukhus i det hårt coronadrabbade Paris.

Men det är först nu som prinsessan Maria Teresa av Borbón-Parma har fått sin begravning och kommit i jorden: Vid den lilla ceremonin som hölls kort efter hennes död kunde ingen från hennes familj vara med.

LÄS MER: Kungafamiljens coronadrama – det hände bakom kulisserna

Prinsessan Maria Teresa av Bourbon-Parma

Prinsessan Maria Teresa (till höger) blev den första kungligheten som dog i covid-19.

E-Press/TT

Men nästan ett och ett halvt år senare kunde begravningen till sist äga rum. Ceremonin hölls i kyrkan Basilica di Santa Maria della Steccata i Parma i Italien och nu vilar Maria Teresa äntligen i den kungliga familjegraven.

Hon blev 86 år gammal och var genom sina kungliga rötter nära förbunden med både det spanska och det nederländska kungahuset. Det är dock inte känt om några av dem närvarade vid begravningen.

Maria Teresa var en lite udda fågel i kungliga sammanhang, på grund av sina tydliga politiska ställningstaganden och sin aktivism. På grund av detta kallades hon ibland för Den röda prinsessan.

Prinsessan Maria Teresa av Bourbon-Parma

Röda prinsessan, alias prinsessan Maria Teresa (1933-2020).

Foto: TT.

– Hennes död är en stor förlust och vi är djupt bedrövade. Prinsessan Maria Teresa var en förkämpe för demokrati, social rättvisa och frihet i Spanien, sa hennes brorson prins Carlos efter hennes död.

– Vi beundrade vår faster för hennes bildning och starka vilja, och för att hon alltid brydde sig om folket, freden och tillståndet i världen. Vi önskar henne evig frid.

Kungligheterna som dött i covid

Kungasläkten Bourbon-Parma har drabbats extra hårt. Förutom prinsessan Maria Teresa dog även hennes kusin prinsessan Diana i covid.

Flera av Europas kungligheter har också förlorat släktingar, och dit hör drottning Máxima vars 76-årige morbror dog i covid, samt den nyligen själv avlidna furstinnan Marie i Liechtenstein, vars bror Ferdinand dog i sviterna av Covid-19.

Bland dem som har insjuknat i covid, men tillfrisknat, finns kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip. I danska kungafamiljen har prins Christian drabbats och i Norge prinsessan Ingrid Alexandra.

Prinsessan Ingrid Alexandra

Prinsessan Ingrid Alexandra är den senaste i raden av kungligheter som insjuknat.

Andreas Fadum/TT

Brittiska kungafamiljens kända covid-fall är prins Charles (som insjuknade kort efter att han hade träffat covidsjuke furst Albert av Monaco), prins William samt prinsessan Marie-Christine av Kent.

LÄS OCKSÅ: Tragedin – första kungligheten död i coronaviruset

LÄS MER: Elizabeths gripande avsked – bilderna från prins Philips begravning

LÄS MER: Hovet bekräftar: ”Prinsessan är sjuk i covid-19”

Foto: TT.