Läkarens avslöjande ord – så mår drottning Silvia

Patrik ÷sterberg/TT

Drottning Silvia har i hemlighet kämpat med att bli bättre.

Drottning Silvia har under hela våren kämpat med en läkeprocess.

Det var i mitten på februari i år som vi fick veta att drottningen hade varit med om en fallolycka i hemmet. Hovet skickade då ut ett pressmeddelande.

Drottning Silvia – så mår hon nu

Drottning Silvia

Fina drottning Silvia!

Patrik ÷sterberg/TT

"H.M. Drottningen har skadat höger handled i samband med ett fall i hemmet på Drottningholms slott. Olyckan inträffade tidigt under måndagsmorgonen den 15 februari. Drottningen fick därefter vård vid Danderyds sjukhus där det konstaterades att Drottningen har frakturer i höger handled", skrev hovet.

Silvia har sedan dess successivt arbetar med att låta sin arm repa sig i sansad takt. Så här lät det från hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare under våren.

– Drottningens handledsfraktur är under läkning och drottningen mår bra. Men hon befinner sig under rehabilitering. Hon tränar nu sin handled i enlighet med sin läkares ordination, sa Margareta då.

Läkarens ärliga ord

Hur brukar då patienter må under och efter sin rehabilitering av en sådan här skada? Detta vet Linnea Arvidsson, ST-läkare på Ortopeden på Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Medicinska fakulteten. Hon har skrivit en artikel i magasinet Vetenskap & Hälsa om den sortens envisa men som kan drabba människor som brutit handleden.

"En tredjedel av patienterna rapporterar ett år efter skadan att de fortfarande har besvär från den skadade handleden. De kan känna sig stela, eller t.ex. ha svårt att lyfta något tungt. En femtedel har så stora bekymmer att det påverkar deras vardagsfunktion. Många av dem beskriver konstant smärta från den skadade leden. De kanske inte längre klarar att borsta håret, eller vrida om en nyckel", skriver Linnea.

"Majoriteten av vuxna patienter rapporterar ett år efter skadan att de är återställda och nöjda. Tyvärr finns det dock undergrupper som det går sämre för, utan att vi vet varför."

Men mycket lider tyder på att Silvia lider av något bestående besvär utöver det normala. Hon jobbar på som vanligt och utför sin kungliga uppdrag – precis lika plikttroget som alltid!

LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen

LÄS MER: Silvia och familjesjukdomen – planen med kungen: "Viktigt"

LÄS MER: Kungens okända ungdomskärlek – kunde ha blivit Sveriges drottning

LÄS MER: Hemliga spelet bakom kungaparets vaccinering

LÄS MER: Kungafamiljens värsta kris någonsin – spelet bakom avslöjas