Läkarens besked om prinsessan Sofia – mitt under graviditeten

Karin Törnblom/TT
Prinsessan Sofia har fått ett besked – mitt under sin pågående graviditet.

Prinsessan Sofia är som vi alla vet gravid. Barnet (och vi har ännu inte fått reda på om det blir en pojke eller flicka) ska komma i månadsskiftet.

Hela landet står redo att välkomna barnet – men graviditeten har inte passerat utan orosmoment.

Sofia och maken prins Carl Philip testade båda positivt för covid-19 tidigare år. Sedan dess har de tillfrisknat, men den svenska Socialstyrelsen har meddelat att gravida ska kategoriseras som riskgrupp.

Läkarens besked om gravida prinsessan Sofia

Norska Se og hör ringde upp läkaren Harald Meling Dobloug för att få veta mer om de medicinska riskerna.

– Gravida med coronasmittan har en högre risk att hamna på sjukhus. Det kan också handla om att det är lägre tröskel för att lägga in patienter som är gravida, säger doktor Harald till Se og hör.

Men Harald har också betryggade nyheter att ge. Än så länge finns det inga studier som pekar på att ett foster i magen kan ta skada av att mamma bär på viruset.

– Nu blir ju hon som prinsessan troligen extra noga bevakad, men att hon är gravid är bara en positiv nyhet. Hade jag varit hennes läkare hade jag sagt att hon inte behöver vara orolig, men att hon måste följas upp extra mycket, säger doktor Harald.

Nyhet om Danderyds sjukhus

Sofia har fött båda sina söner, prins Alexander och prins Gabriel, på Danderyds sjukhus. De hade mindre roliga nyheter att bjuda på tidigare i veckan.

”Med anledning av att antalet patienter med covid-19 ökar går Danderyds sjukhus, från idag den 15 mars klockan 11.00, över i förstärkningsläge. Sjukhuset minskar därmed den planerade vården och vidtar åtgärder för att säkra tillgången till vårdplatser, bemanning, material och skyddsutrustning” skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi kraftsamlar återigen och höjer vår beredskap ytterligare för att snabbt kunna prioritera åtgärder och fatta beslut, sa sjukhusets vd Yvonne Haglund Åkerlind i uttalandet.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked

LÄS MER: Så blir prinsessan Sofias gravidliv – och förlossning

LÄS MER: Läckta dagboken avslöjar – Sofias hemliga partyliv

LÄS MER: Marie och Erik Hellqvists okända liv – så lever de egentligen