Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleine hyllas för beslutet – förändringen för prinsessan: "Fantastiskt"

19 dec, 2022, 08:00 

Prinsessan Madeleines tydliga ställningstagande möts av jubel.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
7 saker du inte visste om prinsessan MadeleineBrand logo
7 saker du inte visste om prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill valde att lämna Europa och flytta till USA med barnen sommaren 2018.

Innan dess bodde paret i London, och har båda tidigare även bott i New York – där de träffades för första gången 2010.

Madeleine, prinsessa sverige, roar sig med sina vänner på riche i Stockholm. utanför restaurangen på trottoaren. chris o'neill, madeleines förmodade nya pojkvän. 2010
Chris och Madeleine träffades för första gången i New York 2010. På bilden står de utanför restaurangen Riche i Stockholm, i augusti samma år.

Att familjen bor i USA innebär att de inte deltar i officiella kungliga sammanhang lika ofta som resten av kungafamiljen, eftersom att resvägen mellan Florida och Stockholm är lång.

Annons

Prinsessan saknades exempelvis vid årets Nobelfirande, av just denna anledning.

– Det är inte bara i år, utan det har varit så de senaste åren. Prinsessan och hennes familj bor i USA och avståndet är för långt för att resa till Nobelfesten. Den representeras av andra delar av kungafamiljen, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam i november.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Borgholms slottsruin på Öland 2022
Madeleine besöker familjen hemma i Sverige så ofta hon får möjlighet. Som för att fira storasyster Victorias födelsedag på Öland.

Prinsessan Madeleines ord om att vara prinsessa

Under en intervju i Skavlan 2015 berättade Madeleine att hon, trots att hon vuxit upp med media och fotografer ständigt närvarande, inte trivs så bra i händelsernas centrum.

Annons

– Vid slutet av dagen är jag egentligen väldigt blyg, förklarade hon i intervjun.

Jamie Oliver, prinsessan Madeleine, Fredrik Skavlan, Adele, Chris O'Neill i Skavlan i SVT 2015
Chris och Madeleine gästade Skavlan 2015, tillsammans med världsstjärnan Adele och berömda kocken Jamie Oliver.

Samtidigt berättade hon om varför hon inte velat avsäga sig sin kungliga titel, trots utmaningarna den bär med sig.

– Om jag genom min titel kan belysa vissa frågor som jag tycker är viktiga, exempelvis barns rättigheter, så gör jag gärna det. Om jag kan göra skillnad så är jag stolt över att vara prinsessa.

Prinsessan Madeleine intervjuas av Fredrik Skavlan i SVT 2015
I intervjun med Fredrik Skavlan berättade Madeleine om fördelarna och nackdelarna med att vara prinsessa.

Madeleines beslut får följarna att jubla – förändringen för prinsessan

Och att stå upp för barns rättigheter är verkligen något som Madeleine tar på stort allvar. Det har blivit extra tydligt under de senaste veckorna.

Annons

Prinsessan har i många år tillbaka varit engagerad i drottning Silvias organisation World Childhood Foundation, och har på senaste tiden belyst barns rättigheter otroligt mycket i sociala medier.

Drottning Silvia, prinsessan Madeleine och Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare för World Childhood Foundation anländer till utdelning av Childhoodpriset.
Madeleine har, precis som mamma Silvia, ett stort engagemang för barns rättigheter. På bilden ser vi kungligheterna tillsammans med Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare för Childhood, vid utdelningen av Childhoodpriset 2019.

För några veckor sedan kritiserade Madeleine lyxmärket Balenciaga för en djupt problematisk kampanj – ett beslut som möttes av hejarop.

"Fantastiskt inlägg och tack för att du säger ifrån", skriver en person.

"Tack för din röst för barnen", skriver en annan.

Annons

"Tack för att du använder till plattform till sånt här", skriver en tredje.

Annons