Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleine nobbar Silvia – Victoria tvingas rycka in på viktiga dagen

25 nov, 2022, 20:25 
Prinsessan Madeleine, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria

Prinsessan Madeleine är kvar i Florida – och hoppar över den viktiga dagen hemma i Sverige.

Annons
Så har du aldrig sett Victoria förut • Privata orden till Madeleine • Smällen mot Margrethe – 3 snackisar från vecka 47!Brand logo
Så har du aldrig sett Victoria förut • Privata orden till Madeleine • Smällen mot Margrethe – 3 snackisar från vecka 47!

I lyxiga Pinecrest, Florida, bor prinsessan Madeleine och lever ett vardagsliv precis som vem som helst. Det är nog knappast många som passerar henne på gatan som vet att det är en prinsessa har i sin närhet!

Och visst är det också lite målet med att bo långt bortifrån all uppmärksamhet. Men det innebär också att Madeleine missar viktiga händelser här hemma.

Jobbar tillsammans med Silvia

En av Madeleines hjärtefrågor är barns rättigheter, hon är oerhört engagerad i frågan, och jobbar flitigt med World Childhood Foundation, som är drottning Silvias välgörenhetsorganisation där hon är hedersordförande.

Childhoods syfte är att värna om barns rätt till en trygg barndom, och startades av drottningen 1999. Några år senare, 2006, fick hon en ny kollega i form av dottern Madeleine.

Annons

När Madeleine bodde i New York tog arbetet fart på riktigt, och i fjol fick hon en ännu större roll inom organisationen. Drottningen bjöd in henne till att bli vice hedersordförande, något hon tackade ja till med stor stolthet:

– Jag känner mig hedrad och glad över förtroendet. Det är stora skor att fylla men jag kommer att göra mitt absolut yttersta. Stöttningen från hela Childhood-familjen gör att jag känner mig trygg i detta, sa Madeleine i ett pressmeddelande.

Nu i november var Madeleine och kungaparet i Brasilien för att jobba med sitt gemensamma projekt.

Hovets svar efter Madeleines frånvaro

Men det är inte det enda sättet drottningen jobbar aktivt för att stärka barns rättigheter. 2009 startade kungaparet igång Global Child Forum, som anordnar ett tillfälle per år då personer från världens alla hörn med i olika viktiga positioner träffas och diskuterar frågor som rör barns rättigheter.

Annons

Den första december är det dags för den viktiga dagen igen, och kungaparet intar slottet för många viktiga samtal. Madeleine har alltid varit en självklar gäst på evenemanget, men 2019 uteblev hon för första gången.

Prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia på Global Child Forum 2015
Två glada prinsessor på Global Child Forum 2015.

– Det beror på avståndet. Att hon bor i Florida just nu. Global Child Forum är kungaparets stiftelse och prinsessan Madeleine arbetar inte aktivt med den, förklarade hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning då.

Och så ser det ut att bli även i år. Madeleine stannar hemma, och istället får kungaparet sällskap av kronprinsessan Victoria. Det är ju inte konstigt, eftersom hon befinner sig hundratals mil bort. Men visst kan man tänka sig att hon gärna hade varit där, det är ju en av årets höjdpunkter.

Foto: TT

Annons