Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Magdalena Anderssons plötsliga utspel – efter mötet med kungen i Sälen

Magdalena Anderssons plötsliga utspel – efter mötet med kungen i Sälen

Den tidigare statsministern har sagt sitt.

5 saker du inte visste om Magdalena Andersson
0:40

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om Magdalena Andersson

(0:40)

Slå på ljud

Det har inte varit lugna dagar för kung Carl Gustaf. Ett uttalande i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar om successionsordningen blev startskottet på en hätsk debatt – och en hel del kritik.

Kungen fördömde den retroaktiva lagändringen som gjorde att hans förstfödda Victoria en dag kommer att ärva tronen, och inte sonen Carl Philip.

Nu har Sveriges tidigare statsminister gett sig in i leken – och hon är tydlig.

Kungens skandal skakade Silvia i grunden – nu upprepar historien sig

Kungens svar efter utspelet – ångrar det inte

Det fanns inget utrymme för kungen att fly undan pressen på Drottningholms slott tills intresset svalnat. Det stod jobb på agendan nästan direkt! Tillsammans med en av dramats huvudpersoner, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia begav han sig till Sälen.

Där var det nämligen dags för den årliga Folk och Försvars Rikskonferens, där politiker och civilsamhället möts för viktiga samtal om säkerhetspolitik, försvar och samhällets beredskap. Som traditionen lyder ska även kungligheterna närvara, kungen är ju trots allt Sveriges statschef.

Men det går inte att förneka att en del fokus hamnade på andra frågor – som kungens ilska kring grundlagsändringen. Kungen själv hade däremot inget att tillägga. Han hade redan förtydligat allt i ett uttalande, och sa kort och gott till Expressen att han inte ångrar sig.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf på skidor i Sälen

Visst fanns det också tid för nöje!

Henrik Montgomery/TT

Expertens dom efter nya märkliga bilderna – det pågår egentligen

Magdalena Anderssons oväntade ord efter mötet med kungen

Det var inte heller bara kungen som fick frågor om det uppmärksammade utspelet. På plats var självklart Sveriges tidigare statsminister, numera oppositionsledare Magdalena Andersson.

Visst kan man undra vad hon tycker – i hennes parti Socialdemokraternas partiprogram står det att de vill avskaffa monarkin. Därför är hennes svar till tidningen Expressen aningen oväntat.

Hon vill inte kommentera kungens uttalande, men väljer istället att hylla kungahuset:

– Jag är stolt över det svenska kungahuset och tycker att de arbetar hårt för Sverige och svenska folkets bästa – och jag tycker att de gör ett bra arbete, säger Magdalena Andersson.

De två har ju mötts otaliga gånger i och med att Magdalena styrt landet. Då blir ju kungen en nära "kollega", som hon verkar tycka om.

– Kungen är en viktig samlande kraft, inte minst i de här kristiderna. Vi har också en fantastisk representant som kommer ta över efter honom i kronprinsessan Victoria.

Kung Carl Gustaf, Magdalena Andersson och prins Carl Philip på middag på slottet

Nog undrar man vad det samtalades om här!

Fredrik Sandberg/TT

Foto: TT