Därför står norska kungafamiljen så nära drottning Elizabeth

Därför står norska kungafamiljen så nära drottning Elizabeth
Det blev ett kärt möte mellan de två monarkerna i London.
Annons

Svenska kungafamiljen dras ju med det där envisa ryktet som säger att något skaver i relationen till den brittiska kungafamiljen. Om det är sant eller falskt är det nog ingen utomstående som vet – men som svensk blir man ändå lite avis på Norge och deras nära relation till drottning Elizabeth. Titta bara på det här kungliga supermötet mellan kung Harald och Her Majesty!

Annons
Kung Harald drottning Elizabeth
Kung Harald och drottning Elizabeth trivs tillsammans.

Det ägde rum i London i går eftermiddag, på privata medlemsklubben The Naval and Military Club på St James’s Square i Westminster och bjöd på denna ovanligt hjärtliga kindkyss.

Kung Harald och drottning Elizabeth

Det var brittisk-norska föreningen, som lystrar till det stiliga namnet Anglo-Norse Society, som firade sitt 100-årsjubileum i London med en elegant champagne-mottagning.

92-åriga drottning Elizabeth gjorde magnifik entré i sin Rolls-Royce, följd av en hovdam. Och detta trots att hon hade varit värdinna för prins Charles stora 70-årsfest på Buckingham Palace till närapå midnatt kvällen före. Så att hon hedrade Norge på detta sätt, var ju remarkabelt bara det, även om hon nu är beskyddare av sällskapet tillsammans med kung Harald.

Enligt en del förhandsuppgifter skulle drottning Sonja också ha varit med, men till slut blev det alltså ett möte mellan två monarker.

Och kronprinsessan Mette-Marit? Ja, hon var ju med i London, men efter att det blivit känt att hon drabbats av lungfibros så har hon som bekant dragit ner på prinsess-uppdragen.

Att relationerna mellan de här två kungafamiljerna är så nära handlar förstås också om släktband. Kung Haralds far kung Olav var son till en brittiska prinsessan Maud (barnbarn till drottning Victoria), och när han föddes på slottet Sandringhams ägor år 1903 så hette han prins Alexander.

Kung Olav av Norge som liten prins tillsammans med sin brittiska mamma Maud och sin norske pappa kung Haakon.
Kung Olav som liten prins tillsammans med sin brittiska mamma Maud och sin norske pappa kung Haakon.
Kung Olav (längst till höger) med Harald och Sonja och barnbarnen Haakon och Märtha Louise.
Kung Olav (längst till höger) med Harald och Sonja och barnbarnen Haakon och Märtha Louise.

Och sedan har vi ju den norska julgranen på Trafalgar Square i London. En gåva som anländer varje år sedan 1947 med båt från Oslo, som ett tack till Londonborna för deras hjälp under andra världskriget.

 Norge-granen på Trafalgar Square i London, prydd med 500 glimmande ljus.
Norge-granen på Trafalgar Square i London, prydd med 500 glimmande ljus.

Läs också:

Foto: IBL, TT

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

16 kommentarer till “Därför står norska kungafamiljen så nära drottning Elizabeth”

  1. m skriver: 16 november, 2018

    Vi behöver inte vara avis, däremot vår svenska kungafamilj.


  2. Gigi. skriver: 16 november, 2018

    En pigg Queen!!!Kronprinsessan Mette Marit var underskön i sin ljusa klänning och Kung Harald är såå glad och chosefri.Härliga bilder att glädjas åt!!1


  3. Bror skriver: 16 november, 2018

    Hade också vår svenske kung, likt norske kung Harald, kunnat räknas in som en av alumnerna vid Balliol college i Oxford, hade nog fler kungliga brittiska dörrar öppnats för di svenske än vad som nu tycks vara fallet. Sämre hade det i varje fall inte kunnat bli.
    Men man tycker kanske från svenskt håll att det räcker med ABBA och Mamma mia.


    1. Ingrid skriver: 16 november, 2018

      Bror,
      Glöm inte AIK fotboll.


  4. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 16 november, 2018

    Bror
    På tal om ABBA och Mamma mia, du har ju inte recenserat den fina länken jag skickade dig under artikeln “Se ex-prinsessan Alexandras första live-uppträdande ” ännu!


    1. Bror skriver: 19 november, 2018

      Gredeline!
      Min recension tycks ha fastnat någonstans på vägen. Kanske var den i vassaste laget. Jag lät mig nämligen inspireras av PB:s (Peterson-Berger) vitrioldoppade penna. Men kort och rolig var den, recensionen alltså. Moderator var tydligen av en annan åsikt.
      För att summera: stackars häst!


  5. Magdalena skriver: 16 november, 2018

    Vår kungs farmor var också barnbarn till drottning Victoria. Det är alltså inte bara släktbanden som förenar England och Norge utan framför allt att de var allierade under kriget när vi var sk neutrala.


    1. undrende skriver: 16 november, 2018

      Om Sverige og dets kongehus var nøytrale kan man nok diskutere !


  6. Rose skriver: 16 november, 2018

    Absolut Magdalena.


  7. Malene skriver: 16 november, 2018

    Kong Harald av Norge og Kong Carl Gustaf av Sverige er like nær Dronning Victoria i slektsledd, men Harald er 1 generasjon nærmere i slekt med Dronning Elisabeth enn Carl Gustaf er, da Harald og Elisabeth har Kong Edward VII av Storbritannia som oldefar. Carl Gustaf sin oldefar er Arthur av Connaught, bror av Kong Edward.


  8. Kristine, Oslo skriver: 16 november, 2018

    Kong Olav var en brite i hele sitt liv. Dette fordi hans mor, dronning Maud, datter av engelske kong Edward oppholdt seg store deler av året i England, også etter at hun ble norsk dronning. Hun hadde selvfølgelig sin lille sønn med seg. Av sin far hadde hun fått sitt eget hus, Appleton, på Sandringhams eiendom. Alexander/ prins Olav hadde ikke søsken. Men han vokste opp sammen med sine kusiner, dronning Elisabeths far kong George og Edward som abdiserte på grunn av mrs Simpson. Dronning Elisabeth kalte derfor alltid kong Olav for uncle Olav. Elisabeth og Harald er sysslinger. Men kong Harald påpekte at krigsårene bragte den engelske og norske kongefamilien ytterligere sammen. “Da smeltet vi helt sammen”, som han sa. Både Olav og Harald gikk på den engelske kostskolen Gordonstoun. Den “kongelige”skolen der den følsomme prins Charles måtte lide seg gjennom hele skoletiden. Hans far Philip nektet ham å gå på Eton. Men Olav og Harald hadde nok kortere opphold ved den skolen.


    1. Annenorwegianne.net skriver: 18 november, 2018

      Gordonstoun ble ikke opprettet før 1934. Da var Olav allerede gift med sin Märtha og far til Ragnhild og Astrid.

      Harald gikk på Oslo Katedralskole etter at han gikk ut fra Smestad skole.

      Begge to studerte ved Oxford på Balliol.

      Dronning Elizabeths far var forloveren til Olav.


  9. G skriver: 17 november, 2018

    Som både norsk og engelsk presse også har påpekt Sonja og Harald er i tillegg nære venner med Charles og Camilla, som de ble venner med lenge før hun ble kongelig. Den yngre garde er nære venner med flere av de yngre og spesielt Sophie og Edward.


  10. Kristine, Oslo skriver: 19 november, 2018

    Ja. Det var en feilerindring. De gikk på Balliol College ved Oxford.


  11. Dorte skriver: 20 november, 2018

    Kong Olavs far var oprindelig DANSK – og søn af den danske konge Frederik d. 8, som blev norsk konge under navnet Haakon d. 7. Men ja, hans mor var engelsk – præcis som den nuværende svenske konges mormor var engelsk, så faktisk er de to konger lige tæt på. At nordmændene har et tættere forhold til England skyldes alene 2. verdenskrig, hvor Norge var på de allieredes side


    1. Bror skriver: 20 november, 2018

      Dorte
      Då som nu är det lätt gjort att gå vilse i de kungliga dynastiska labyrinterna. Alla tycks vara släkt med alla! Och kusingiftena var legio, liksom att sysslingar, likt den svenske kungens föräldrar, äktade varandra.
      Men rätt ska vara rätt! Vår svenske kungs morföräldrar var Carl Eduard av Sachen-Coburg und Gotha och Victoria-Adelaide, född prinsessa av Schleswig-Holstein-Glücksburg.
      Som jag skrev i en tidigare kommentar var det morfadern som hade engelsk koppling i egenskap av barnbarn till drottning Victoria men som genom arv blev tysk och hertig av Sachen-Coburg und Gotha .


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar