Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mardröm för Máxima – kunde inte skydda dottern från stalkern

06 nov, 2020, 17:00 
Drottning Máxima Kung Willem-Alexander Kronprinsessan Catharina-Amalia Prinsessan Amalia
Hollands kronprinsessa Catharina-Amalia har varit utsatt för en stalker – en mardröm även för hennes mamma drottning Máxima.
Annons
Allt om Nederländernas kungahus!Brand logo
Allt om Nederländernas kungahus!

Hennes dotters förföljare har blivit dömd till fängelse och därefter till psykiatrisk vård i fyra år. Men fallet med prinsessan Catharina-Amalias stalker har självklart satt djupa spår även hos drottning Máxima och kung Willem-Alexander, och fått dem att oroa sig för sin dotters säkerhet.

Det var mellan den 9 och 14 januari i år som den pyskiskt sjuke 32-åringen skickade en rad våldsamma meddelanden, bilder och ljudfiler till den 16-åriga prinsessan på sociala medier, där han hotade att kidnappa och våldta henne, samt mörda hennes vän och skolkamrat Brent. Detta sedan han lyckats hitta Brents Instagramkonto.

Kronprinsessan Catharina-Amalia Prinsessan Amalia
En plågsam erfarenhet för Nederländernas framtida drottning.

Catharina-Amalias vän fick ta emot flera allvarliga hot, både riktade mot honom själv och mot prinsessan. 32-åringen skrev bland annat: ”Jag tror att jag kommer att skada någon och du känner henne.” Han hotade också med att han skulle stå och vänta på Catharina-Amalia någonstans i vimlet när kungafamiljen gick runt och hälsade på folk under nationaldagsfirandet.

Annons

Men den nederländska säkerhetspolisen lyckades spåra 32-åringen och han greps i slutet av januari. Sedan dess har han genomgått en psykiatrisk undersökning. Rättegången är avslutad och han dömdes alltså till fängelse i tre månader och till långvarig psykiatrisk vård.

Drottning Elizabeth mötte okänd man i sovrummet

Drottning Elizabeth
31-åringen som var besatt av drottning Elizabeth.

Psykiskt sjuka indivder som blir besatta av kungligheter är dock ingen ny företeelse, och en av de mest omskrivna är den pyskiskt störde 31-åring vid namn Michael Fagan som i juli 1982 tog sig ända in i drottning Elizabeths sängkammare. Det är inte svårt att tänka sig chocken när hon vaknade och möttes av en okänd och blödande man som stod lutad över hennes säng.

Hur märkligt det än låter så ska hon inte ha haft möjlighet att larma, och tvingades därför kallprata med 31-åringen i tio minuter tills en kammarjungfru kom in i rummet. Hon skrek så högt att hovfolket larmade och sedan övermannades 31-åringen direkt.

Foto: TT.

Annons