Mary om sorgen efter sin mamma: ”Hela världen rasade”

Det var en stor sorg att förlora sin mamma i unga år, men kronprinsessan Marys mor finns med henne i livet ändå. Och hon är en stor källa till inspiration.

I ett nyhetsbrev från kronprinsessans Mary Fonden, i samband med projektet Sorglinjen, kan man läsa hur den danska fyrbarnsmamma öppenhjärtigt berättar om sorgen efter sin egen mor För även om det var 22 år sedan hon begravdes så påverkar detta fortfarande Mary. Hon berättar själv:

– För mig kändes det som hela världen rasade, samtidigt som andra människors liv bara fortsatte som vanligt omkring mig. Det kändes så svårt att acceptera, dessutom gjorde det bara att jag kände mig än mer ensam med min sorg.

kronprinsessan Mary

Det är också viktigt, menar kronprinsessan, att vi några stå för vår sorg, allt de vi känner när en nära anhörig går bort.

–Vi måste ge sorgen plats och låta den få ta sin tid. Den försvinner aldrig helt utan följer oss med genom livet. Men med tiden lättar sorgen ändå något och den kommer att ge plats åt fina minnen som istället fyller oss med värme och glädje.

Barnen fick aldrig träffa mormor

Mary har också tidigare pratat om saknaden efter sin mor. I en intervju för 10 år sedan berättade hon om hur ledsamt det var att barnen aldrig fått träffa sin mormor. Istället får de umgås med sin farmor, drottning Margrethe av Danmark.

Danska kungafamiljen hovet

– Jag saknar att inte kunna få sammanföra mina barn och min mamma. Men vi har löst detta på ett annat vis. Då och då plockar vi fram bilder på henne så de får veta mer om sin mormor, det är lite ledsamt men inte så mycket jag kan göra åt det tyvärr.

I intervjun säger hon också att hon ändå försöker att se situationen på ett positivt sätt.

Hon finns fortfarande hos oss

– Jag vill verkligen tro att hon fortfarande finns med oss, sa Mary.

Dessutom försöker kronprinsessan att gå i sin mors fotspår på olika sätt.

– Självklart är jag inte som min mamma och gör saker på mitt sätt, men min mamma är ändå en stor källa till inspiration, en naturlig del av mig. En mor vill alltid det bästa för sina barn och älskar dem förbehållslöst.

Foto: TT och danska hovets Instagram

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: