Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Meghan Markle, 42, bedragen – bilden hon inte vill se sprids

30 apr, 2024, 13:00 
Meghan Markle och prins Harry
Meghan Markle har blivit indragen i vad som kan beskrivas som lurendrejeri. Nu sprids bilden som en löpeld.
Annons
Camillas oväntade koppling till Meghan MarkleBrand logo
Camillas oväntade koppling till Meghan Markle

2020 tog prins Harry och Meghan Markle det chockerande beslutet att säga upp sina kungliga plikter och flytta till USA.

Här var tanken att de skulle leva ett friare liv, långt bort från det kungliga strålkastarljuset, men riktigt så blev det inte.

Nej, prinsparet är fortfarande en stor källa till fascination och varje litet steg de tar följs intensivt. Men, ibland är det också lätt att bli lurad – som den nya situationen kring Meghan och Harry.

Meghan Markle indragen i bluff

Varje glimt av Meghan och Harry kan leda till rubriker och så är även fallet nu då en bild på prinsparet på musikfestivalen Coachella sprids, men det finns ett krux.

Ja, det är i själva verket inte Meghan och Harry vi ser på bilden. Allt är en bluff, och bilden är skapad med artificiell intelligens, förkortat AI.

Annons

De senaste åren har tekniken kring AI förbättrats avsevärt så att det ibland är omöjligt att se om de är en sann bild eller inte. Och här kan man argumentera för att bilden på Meghan och Harry kvalar in.

Ja, för ett otränat öga ser det verkligen ut som att prinsparet står där, festivalklädda på Coachella. Men skenet bedrar, och Meghan och Harry är ofrivilliga huvudpersoner.

En AI-bild på prins Harry och Meghan Markle på musikfestivalen Coachella
Nu sprids AI-bilden på prins Harry och Meghan Markle. Foto:Instagram/thatfabolosofficial

Expertens skarpa varning

Flera experter har också höjt ett varningens finger för tekniken och att rätt regelverk måste finnas. Som svenska AI-experten Anna Felländer sagt, som dock är för tekniken så länge adekvata lagar finns på plats:

– Vi går in i ett skede där AI är mitt ibland oss. Det är en banbrytande teknik, såsom elektriciteten. Men själva lagstiftningen och det samhälleliga och etiska perspektivet har inte kommit i kapp, låter det till till svenska Yle.

– Det här att de har levt i ett silo utan den typ av övervakning och förhållningssätt som de behöver. Det innebär och kommer innebära legala och etiska övertramp.

Meghan och Harry har också gjort sig kända för att vidta juridiska åtgärder när de känt sig felbehandlade. Om något liknande kommer ske i relation till AI-bilder som dessa återstår att se.

Foto: TT, InstagramAnnons