Kronprinsessan Mette-Marit i fokus när kungafamiljen firar 17:e maj

Norska kungafamiljen firar nationaldagen 17:e maj

Kronprinsesssan Mette-Marit på slottsbalkongen tillsammmans med hela norska kungafamiljen. Se bilderna här!

Slå på ljud

Det senaste året har varit tungt för den norska kungafamiljen, med 84-årige kung Harald som åkt in och ut på sjukhuset och med kronprinsessan Mette-Marit, 47, och alla farhågor kring hennes obotliga lungsjukdom, som gör lungorna alltmer stela. Så fort hon gör ett av sina numera glest förekommande offentliga framträdanden hamnar hon i fokus.

LÄS MER: Kronprinsessan Mette-Marits styrkebesked – efter privata orden

Kronprinsessan Mette-Marit Kronprins Haakon

Det är många som bryr sig om Mette-Marit och undrar hur hon mår.

Men i dag är det fest! Norge firar sin kära nationaldag Syttende Mai och hela kungafamiljen står just nu på slottsbalkongen på Det Kongelige Slott i Oslo och sjunger nationalsången Ja, vi elsker dette landet.

Kung Harald (i samma hatt som han haft de sista 61 åren), drottning Sonja, kronprinsessan Mette-Marit och Haakon, samt deras barn Ingrid Alexandra, 17, och Sverre Magnus, 15.

Norska kungafamiljen firar nationaldagen 2021

Syttende mai 2021 Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit med sina barn prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus

Mette-Marit med familjen.

Nedanför på Slottsplassen spelar orkestern, men på grund av coronaläget är det ovanligt folktomt. Men det blir en bilparad i alla fall: Norska kungafamijens svarta Buick är nyputsad och redo, en ikonisk kunglig bil som kronprins Olav och hans svenska fru kronprinsessan Märtha fick under sitt besök i USA 1939.

LÄS MER: Inifrån drottning Sonjas privata niorummare – se bilderna

Norska kungafamiljen firar nationaldagen 2021

Mette-Marit och hennes familj – inklusive hundarna Muffins och Milly – drog igång firandet redan tidigt på förmiddagen hemma i Asker.

Sedan blir det båtparad på Oslofjorden med Kongeskipet Norge. Just den punkten kanske svider lite för vår egen svenska kungafamilj – kung Harald brukar ju reta sin kollega kung Carl Gustaf för att han inte har någon egen kunglig paradbåt...

LÄS MER: Mer än 50 år som gifta – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga

Gratulerer med dagen, Norge!

LÄS MER: Mette-Marits förvandling – vilken galen stilresa!

LÄS MER: Sanningen om Victorias relation med Mette-Marit

Foto: TT.