Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Mette-Marit i fokus när kungafamiljen firar 17:e maj

17 maj, 2021, 10:19 
Norska kungafamiljen firar nationaldagen 17:e maj

Kronprinsesssan Mette-Marit på slottsbalkongen tillsammmans med hela norska kungafamiljen. Se bilderna här!

Annons
Här firar norska kungafamiljen 17 maj!Brand logo
Här firar norska kungafamiljen 17 maj!

Det senaste året har varit tungt för den norska kungafamiljen, med 84-årige kung Harald som åkt in och ut på sjukhuset och med kronprinsessan Mette-Marit, 47, och alla farhågor kring hennes obotliga lungsjukdom, som gör lungorna alltmer stela. Så fort hon gör ett av sina numera glest förekommande offentliga framträdanden hamnar hon i fokus.

Kronprinsessan Mette-Marit Kronprins Haakon
Det är många som bryr sig om Mette-Marit och undrar hur hon mår.

Men i dag är det fest! Norge firar sin kära nationaldag Syttende Mai och hela kungafamiljen står just nu på slottsbalkongen på Det Kongelige Slott i Oslo och sjunger nationalsången Ja, vi elsker dette landet.

Annons

Kung Harald (i samma hatt som han haft de sista 61 åren), drottning Sonja, kronprinsessan Mette-Marit och Haakon, samt deras barn Ingrid Alexandra, 17, och Sverre Magnus, 15.

Norska kungafamiljen firar nationaldagen 2021

Syttende mai 2021 Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit med sina barn prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus
Mette-Marit med familjen.

Nedanför på Slottsplassen spelar orkestern, men på grund av coronaläget är det ovanligt folktomt. Men det blir en bilparad i alla fall: Norska kungafamijens svarta Buick är nyputsad och redo, en ikonisk kunglig bil som kronprins Olav och hans svenska fru kronprinsessan Märtha fick under sitt besök i USA 1939.

Norska kungafamiljen firar nationaldagen 2021
Mette-Marit och hennes familj – inklusive hundarna Muffins och Milly – drog igång firandet redan tidigt på förmiddagen hemma i Asker.

Sedan blir det båtparad på Oslofjorden med Kongeskipet Norge. Just den punkten kanske svider lite för vår egen svenska kungafamilj – kung Harald brukar ju reta sin kollega kung Carl Gustaf för att han inte har någon egen kunglig paradbåt...

Gratulerer med dagen, Norge!

Foto: TT.

Annons