Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Mette-Marit och Haakons beslut – har lämnat slottet: "Packade våra väskor"

22 apr, 2022, 13:00 

Kronprinsparet har lämnat slottet.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Mette-Marit är Norges älskade kronprinsessa, som tyvärr inte har det så lätt. 2018 diagnostiserades hon med den allvarliga och kroniska sjukdomen lungfibros. Det är en sjukdom som påverkar hennes allmänna ork, och det händer att hon avstår uppdrag och åtaganden för att vila upp sig.

Men nu har Mette-Marit och maken tillika Norges kronprins Haakon lämnat slottet, och de verkar inte särskilt sugna på att återvända.

Övervägde flytt

Idag, fredag, är sista dagen på parets resa till ön Svalbard, där Mette-Marit och Haakon har besökt ortsbor, institutioner och myndigheter belägna där. Den norska ögruppen ligger i Arktis, och förutom den lilla befolkningen på runt 2600 invånare är det mestadels isbjörnar som huserar på ön.

Men det verkar finnas mer än bara isbjörnar på Svalbard, den stillsamma ön med häpnadsväckande natur har nämligen fångat kungligheternas hjärtan. Platsen har länge varit ett favoritresemål.

Annons

– Det finns alltid en bra anledning att åka till Svalbard. Sommaren 2008 packade jag och kronprinsen våra väskor, tog med oss barnen och åkte till Fredheim, berättade Mette-Marit för norska nyhetsbyrån NTB.

Mette-Marit och Haakon gillar Svalbard så pass mycket, att de till och med övervägt att flytta dit!

– Det gjorde vi inte, men det var en sommar som satte sin prägel på oss alla fem, sa kronprinsen och tillade: När vi kom hem hade Svalbard tagit en stor plats i våra hjärtan, och vi ville genast åka tillbaka igen, har Haakon sagt.

Norges kronprinspar, Mette-Marit och Haakon
Paret passade på att ta en slädtur!

Så bor Mette-Marit och Haakon

Men till parets kanske stora besvikelse, bor de inte i ett slott på Svalbard, utan i en vacker 1930-talsvilla utanför Oslo. Där verkar kronprinsparet trivas bra, i hela 20 år har de bott i det vita funkisslottet.

Annons

Huset har vacker utsikt över vattnet, och hela familjen bor i den rymliga villan. Barnen Ingrid Alexandra, 18, och Sverre Magnus, 16, samt labradoodle-hundarna Milly och Molly, får alla plats turligt nog.

Så idag återvänder paret till fastlandet, och även om de har ett härligt hus många hade längtat hem till, är det ju någonting extra med Svalbard.

– Det är en så speciell stämning här. Det är naturen och människorna tillsammans som skapar något alldeles speciellt. Det är det som får oss att komma tillbaka igen och igen. Och nästan inte vill gå. Jag tycker alltid att det är hemskt att gå härifrån, sa Mette-Marit till Se og Hør.

Foto: TT

Annons