Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marits stöd till cancersjuka Kate – kämpar själv mot allvarlig sjukdom

26 mar, 2024, 09:46 
Kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Kate
Kronprinsessan Mette-Marit visar stöd för prinsessan Kate efter cancerbeskedet. Hon vet själv hur det är att kämpa mot en allvarlig sjukdom.
Annons
Prinsessan Kate har cancer: ”Jag kommer att klara mig”Brand logo
Prinsessan Kate har cancer: ”Jag kommer att klara mig”

I fredags berättade prinsessan Kate, 42, att hon drabbats av cancer och påbörjat cellgiftsbehandling.

Detta efter att prinsessan genomgick en magoperation i januari där sjukdomen upptäcktes. Innan trodde man att hennes tillstånd inte var cancerogent.

Beskedet har chockat en hel värld och fått världsledare att uttrycka sitt stöd. En av dessa är kronprinsessan Mette-Marit, 50, som vet hur det är att vara allvarligt sjuk.

Kate om cancern – påbörjat behandling

I sitt videouttalande berättar Kate om den svåra tiden familjen haft och har. Hon beskriver sjukdomsbeskedet som en chock som de behövt tid för att landa i:

– Som ni kan förstå har det tagit tid. Det har tagit mig tid att återhämta mig från min operation för att kunna påbörja min behandling, säger Kate bland annat.

Annons

Hon fortsätter:

– Men allra viktigast, det har tagit oss tid att förklara allting för George, Charlotte och Louis på ett sätt som är lämpligt för dem, och för att försäkra för dem att jag kommer bli okej.

Prinsessan är nu sjukskriven från sina kungliga plikter en tid framåt. Stödet från familjen har varit stort, både publikt och privat.

Och situationen har berört fler än så. En uppsjö av människor har skickat lyckönskningar och visat sin sympati för Kate. Bland andra den kungliga kollegan Mette-Marit.

Mette-Marit stöttar prinsessan Kate

Den norska kronprinsessan har hjärtat prinsessan Kates videouttalande på Instagram. Hon om någon vet hur det är att tackla en allvarlig sjukdom publikt.

2018 diagnoserades Mette-Marit med den kroniska lungsjukdomen lungfibros. Redan då var kronprinsessan öppen med att det skulle påverka hennes arbetssysslor.

Annons

Det är anledningen till att Mette-Marit ibland längre perioder inte synts till. När Svensk Damtidning pratade med tv-läkaren Mikael Sandström berättade han mer om diagnosen:

– Många med sjukdomen dör i förtid, det gör de. Men det beror på orsaken litegrann, hur snabbt den förändras. När det kommer till sjukdomars medicinska undergrupper är det ofta svårt att ge ett generellt svar. På frågan om en patient med svår lungfibros oftast lever ett kortare liv än en vanlig person är svaret ja.

Foto: TT, Instagram/princeandprincessofwales

Annons