Ny inblick i prinsessan Madeleines ekonomi – så mycket pengar får hon och Chris O'Neill

23 mar, 2022, 09:03 
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleines ekonomi blir blottlagd för det svenska folket.
Annons
Madeleines romantiska kärleksögonblick med Chris – allt filmas!
Madeleines romantiska kärleksögonblick med Chris – allt filmas!

Kungafamiljen ska bli mer transparent kring sin ekonomi. I april kommer kungahuset att presentera en årsredovisning. Där ska tre så kallade rambelopp finnas tydligt utskrivna: ett till kungaparet, ett till kronprinsessparet och ett till prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Det kommer också att framgå hur mycket prinsessan Madeleine fått när hon utfört kungliga uppdrag.

– Vi tycker att det är ett tecken i tiden att vi ska kunna vara mer öppna. Men med respekt för den privata integriteten i det här fallet, och därför tycker vi att det är bra att ta det här steget nu, säger Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet, till Ekot.

– Kungafamiljen tycker att det är bra. De tycker att det skapar tydliga riktlinjer och en ram runt det här.

Annons

Så mycket pengar får prinsessan Madeleine

Beslutet har också hyllats av vår egen chefredaktör, Johan T Lindwall.

– Kungahuset har varit en väldigt sluten värld, men nu är man så pass smarta så man väljer att förekomma eventuell kritik eller eventuell debatt, sa Johan T när han gästade TV4-programmet Efter fem.

– Det är ju skattebetalarnas pengar, det är ju du och jag som betalar det här till kungafamiljen, och är man republikan så kanske det känns lite halvsurt att behöva betala för monarkin. Så nu förekommer man detta och säger att "här, titta, det här använder vi pengarna till", så kan ingen ifrågasätta det.

Som hovet skrivit på sin hemsida, så får Madeleine en ganska så begränsad del av det kungliga apanaget.

"De officiella åtaganden som Prinsessan Madeleine utför för Sverige, på uppdrag av Kungen, bekostas av anslaget (apanage). Övriga kostnader för Prinsessan Madeleines uppehälle i USA betalas med privata medel", skriver hovet.

Annons

Men nu kommer vi alltså få veta hur stor portion av totalapanaget, som i år kommer att ligga på 149 miljoner kronor, som Madeleine får.

Annons