Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilder på tronföljartrion! Allt om kungen, Victoria och Estelles dag

23 jan, 2019, 09:59 
Ellen Myrgård Lindén
kungen, victoria, estelle bernadottebiblioteket
En dag ska prinsessan Estelle bli drottning av Sverige. Och kronprinsessan har redan börjat prata kunglig släkthistoria med henne!
Annons

Prinsessan Estelles “drottningskola” fortsätter. Hon är nummer två i successionsordningen, efter mamma Victoria och före lillebror Oscar, och en dag kommer hon att ta över rollen som Sveriges statschef. Och kronprinsessan är, redan nu, mån om att berätta för sin dotter om kungafamiljens släkthistoria. Precis som kungaparet gjorde för henne när hon var liten.

I veckan tog kungen och Victoria därför med sig Estelle till Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. Där förvarar man över hundratusen böcker som tillhört ätten Bernadotte och Estelle tittade intresserat när kronprinsessan bläddrade i de gamla verken.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Vad tyckte prinsessan Estelle om besöket?

– Prinsessan var väldigt intresserad. Hon tyckte att besöket var så roligt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

kronprinsessan victoria prinsessan estelle
Victoria och Estelle besökte Bernadottebiblioteket tillsammans med morfar kungen.

De gamla bilderna, från 1800-talet, var också spännande att titta på för den sexåriga prinsessan. På hovet syns bilderna syns Estelle bland annat titta på fotografier från drottning Victorias personliga samling, där man annat kan hitta bilder från en resa till Egypten under tidigt 1890-tal. På en annan bild (högst upp) ser men dessutom att kungen passade på att visa Estelle några bilder på när han själv var kronprins. Då han som 16-åring besöker Karlskrona, 1962.

kung carl gustaf
Kungen visade upp den högra bilden för sitt äldsta barnbarn. Tror ni att hon kände igen sin morfar?

Vad tycker kronprinsessan om att ta med prinsessan Estelle på sådana här besök? 

– Det är ju ett kulturarv och kronprinsessan är så glad över att prinsessan Estelle är så intresserad. Hon är ju i den åldern då barn är väldigt vetgiriga så i det här fallet vill man berätta om familjehistorien på ett lättsamt och roligt sätt.

Kunglig upptäcksfärd

Prinsessan Estelle Bernadottebilblioteket
Prinsessan Estelle fick en rundtur bland de kungliga boksamlingarna.

Margareta Thorgren berättar dessutom att vi kan se fram emot fler besök av den här typen. Häromveckan besökte ju mor och dotter Skattkammaren på Kungliga slottet. Undra vilken kunglig gömma hon besöker härnäst!

Läs mer

 Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Annons