Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Splittringen i kungafamiljen på drottning Margrethes födelsedag – nya bilderna avslöjar

17 apr, 2022, 16:00 
AvIndra Nordemar

Drottning Margrethe har firat sin 82-årsdag, men en viktig familjemedlem saknades på den stora dagen.

Annons
Har du koll på den danska tronföljden?Brand logo
Har du koll på den danska tronföljden?

I år blev det ett dubbelfirande för den danska kungafamiljen! Ja, både påsk och kungligt födelsedagsfirande.

På lördagen den 16 april, på påskafton, fyllde nämligen drottning Margrethe 82 år.

Enligt tradition firas högtider som jul och påsk på Marselisborgs slott i Århus, och eftersom drottningens födelsedag inföll i samband med påsken i år firades även födelsedagen där.

Den kungliga flaggan hissades och framför slottet höll livgardet födelsedagsparad. Och självfallet visade drottningen och familjen upp sig för allmänheten från balkongen på slottet.

Men prins Joachim var inte med och firade sin mamma.

Splittingen mellan drottning Margrethe och sönerna

Drottning Margrethe har suttit på tronen i 50 år och jobbat stenhårt för att leva upp till de förväntningar som ställts på henne.

Annons

När hon kröntes 1972 var hon den allra första kvinnliga tronföljaren i Danmark, och en av de första i världen, efter exempelvis drottning Elizabeth.

Sönerna kronprins Frederik och prins Joachim var bara fyra respektive tre år gamla när Margrethe blev drottning, vilket gav sina spår.

Med pressen på sig att klara drottningrollen fick mammarollen ta en smäll, vilket hon själv förklarar i dokumentären "Ett liv som drottning".

– Jag har inte haft så mycket tid för barnen, eller gett dem så mycket tid som de kanske hade önskat från mig, säger Margrethe hon och fortsätter:

– Jag har helt klart inte varit den bästa mamma ett barn kan tänkas sig. Det har jag verkligen insett.

Prins Joachim dissar drottning Margrethe på 82-årsdagen

När den danska kungafamiljen kom ut på terassen vid Marselisborgs slott på Margrethes födelsedag var varken prins Joachim eller prinsessan Marie med, trots att det annars är en tradition att hela familjen är samlad. Inte heller Joachims barn prins Nikolai, prins Felix, prinsessan Athena och prins Henrik syntes till.

Det var helt enkelt endast drottningen och kronprinsfamiljen som var på plats. Varför? Det har det ännu inte sagt något om.

Kronprinsfamiljen och drottning Margrethe på 82-årsdagen.

Foto: TT

Annons