Nya bilderna på en gravid prinsessan Sofia väcker reaktioner

Prinsessan Sofia

Nya bilder på en gravid prinsessan Sofia väcker väldigt starka reaktioner.
Johan T Lindwall: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har covid
Slå på ljud

Prinsessan Sofia är som vi alla vet gravid. Barnet (och vi har ännu inte fått reda på om det blir en pojke eller flicka) ska komma i månadsskiftet.

Hela landet står redo att välkomna barnet – men Sofia låter inte faktumet att hon är havande stå mellan henne och hennes plikter som prinsessa.

Nya bilder på gravida prinsessan Sofia väcker reaktioner

Därför var Sofia på plats igår när den hemska nyheten plötsligt kablades ut: kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för covid-19.

Med tanke på detta var det självfallet omöjligt för kronprinsessparet att fullfölja sitt uppdrag för kvällen, en minnesgudstjänst i Slottskyrkan för alla som mist livet under pandemin.

Så då ryckte Sofia och hennes make prins Carl Philip ut. De anslöt till kungen, drottning Silvia, prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson i Slottskyrkan.

Det blev en sober men fin gudstjänst, ledd av hovpastorn Michael Bjerkhagen och överhovpredikanten Johan Dalman och inramad av musik.

"Hon har sorg i blicken"

Tord Magnuson och prinsessan Sofia

Tord Magnuson och prinsessan Sofia tänder ett ljus för alla vi har mist.

Jonas Borg /Kungl.Hovstaterna

Bilderna på Sofia väckte stor glädje för många, trots det allvarliga sammanhanget. Så här skrev våra kollegor i Danmark, Billedbladet, om Sofias framträdande.

"Hon var vacker med stor rund mage, där hon tillsammans med prins Carl Philip, kungaparet samt prinsessan Christina och hennes man, Tord Magnuson, deltog i markeringen av att det på torsdag var ett år sedan den första coronasmittade noterades i Sverige", skriver Billedbladet.

Deras rubrik lyder: "Tätt på födseln: Höggravid Sofia tänder ljus med sorg i blicken".

Det var kungen själv som hade tagit initiativet till gudstjänsten. Han har tidigare pratat med SVT om den stora sorgen han känner för alla som mist livet på grund av det fruktansvärda viruset.

– Det är klart att under den senaste tiden så har det känts mer påtagligt, det har krupit närmare och närmare, sa kungen i SVT:s Året med kungafamiljen.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked

LÄS MER: Så blir prinsessan Sofias gravidliv – och förlossning

LÄS MER: Läckta dagboken avslöjar – Sofias hemliga partyliv

LÄS MER: Marie och Erik Hellqvists okända liv – så lever de egentligen