Nya sanningen om prinsessan Diana skapar bråk

Prinsessan Diana ingår i en skakande ny utredning. Saken har fått Dianas söner att rasa.
Slå på ljud

Prinsessan Diana är lika aktuell som någonsin i och med tv-serien The Crown. Samtidigt figurerar den gåtfulla och älskade kungligheten i den brittiska tabloidpressen av en helt annan anledning.

1995 dök Diana upp i BBC för en exklusiv intervju. Det var då hon för första gången kommenterade romansen mellan prins Charles och Camilla Parker-Bowles.

Prinsessan Diana – nya sanningen på väg ut

Prinsessan Diana, prins Harry och Meghan Markle.

– Det var trångt, det var tre av oss i äktenskapet, sa Diana i intervjun, som sedermera ledde till att Charles begärde skilsmässa.

Nu, 2020, anklagas BBC för att ha myglat sig till intervjun. Enligt Charles Spencer, Dianas bror, fick BBC-reportern Martin Bashir sitt scoop genom att visa upp ett gäng kontoutdrag. Dessa ska Martin Bashir ha framlagt som bevis på att den brittiska säkerhetspolisen hade satt Diana under bevakning. Men kontoutdragen var i själva verket förfalskade, framställda av en grafiker på BBC.

I förra veckan gjorde prins William ett officiellt uttalande om saken. Han satte sina förhoppningar till en oberoende utredning som strax ska inledas.

– Den oberoende utredningen är ett steg i rätt riktning. Det borde hjälpa till att få fram sanningen kring vad som föregick intervjun och besluten som sedan togs av BBC, sa William i ett uttalande.

LÄS MER: Nya beskedet om kung Harald väcker oro

Prins Diana vill skydda Diana

Prins Harry, som ju bor på andra sidan Atlanten i USA, har inte gjort ett uttalande. Detta har lett till rubriker i den brittiska pressen – som hävdar att William är besviken på Harrys tystnad.

Men enligt en vän till Harry, som pratat med insidern Omid Scoobie, följer LA-prinsen utvecklingen noga. Vännen är dessutom arg över att Harry påstås vara ointresserad av att skydda Dianas eftermäle.

– Det är fruktansvärda och vidriga påståenden, säger vännen.

– Harry får regelbundna uppdateringar och har koll på allting som händer. Han behöver inte göra ett offentligt uttalande för att folk ska inse hur mycket hans mamma betyder för honom. Han har gjort modiga uttalanden om sin sorg tidigare, hur mycket det har påverkat honom.

– Tyvärr finns det vissa som inte bara betraktar detta som en jakt på sanningen, men som också ser det som en möjlighet att försöka så split mellan bröderna.

LÄS OCKSÅ: Katastrof för prinsessan Madeleine – i paniken