Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Okända traumat innan Victorias firande – orden om sorgen

14 jul, 2021, 18:53 
AvIndra Nordemar

Skridskoproffset Nils van der Poel tilldelas Victoriapriset 2021. Men vid sidan av är hans passion att hoppa fallskärm. Nu berättar han om det okända traumat.

Annons
Grattis Victoria! Här anländer kronprinsessfamiljen till fotograferingenBrand logo
Grattis Victoria! Här anländer kronprinsessfamiljen till fotograferingen

Victoriapriset, tidigare Victoriastipendiet, har delats ut till idrottare varje år på kronprinsessans födelsedag sedan 1979. Och i år är inget undantag.

Den som blir tilldelad Victoriapriset 2021 är Nils van der Poel, 25, som utövar hastighetsåkning på skridskor. Han prisas för att han i år tog världsrekord och dubbla VM-guld och därmed har satt Sverige på skridskokartan igen.

Nu är han ett av Sveriges allra största guldhopp inför vinter-OS i Peking i februari 2022.

Men nyligen gick idrottsstjärnan igenom ett stort trauma.

På Öland för att ta emot Victoriapriset 2021

Nils kom till Öland sent på tisdagskvällen då han på onsdagsförmiddagen skulle vara med i traditionsenliga intervjuer på Ekerum Resort. Och Nils gjorde då ingen vanlig entré om man säger så – han anlände nämligen till resorten från luften.

En av Victoriapristagarens stora passioner, vid sidan av skridskoåkningen, är fallskärmshoppning – och han har redan hunnit med minst 1000 hopp totalt.

Annons

– Det var faktiskt organisationen som tog upp idén och frågade om jag ville göra det, säger Nils till Ölandsbladet.

Här anländer Nils van der Poel i fallskärm.

Nils Van der Peols okända trauma

När Nils anländer över Öland via fallskärm har det knappt gått en vecka sedan den tragiska flygolyckan i Örebro, där nio personer miste livet. Åtta fallskärmshoppare och en pilot.

Och det visar sig att 25-åringen kände flera av de som omkom, och att han ännu bearbetar sorgen.

Ölandbladets sportredaktion frågar honom om han inte är rädd för att hoppa nu.

– Det finns ju ett säkerhetsperspektiv på det såklart. Och det är klart man överväger det en gång till när sånt sker. Men det är inte farligare att hoppa fallskärm i dag än det var för två veckor sedan. Flyget är vårt transportsätt. Jag har fått väldigt mycket fint av hoppningen.

Nils Van der Poel om att ta emot priset från kronprinsessan

I övrigt menar Nils att han är glad över att vara på Öland och är tacksam över att få ta emot priset. Men att han inte riktigt är förberedd... Vanligtvis brukar varje pristagare ge en present till kronprinsessan när de tar emot priset. Men när Ölandsbladet frågar honom om det blir han lite osäker.

– Ja, det har jag hört. Har du något bra tips...?

– Vi ska nog fixa någon form av blomsterarrangemang. Men nej, jag har inte köpt någon present än, hehe. Det har jag inte.

Foto: TT

Annons