Omskakande beskedet till prins Daniels mamma Ewa Westling

Ewa Westling Olle Westling Prins Daniels mamma och pappa

Pandemiläget mörknar för prins Daniels föräldrar Ewa och Olle Westling. Nu drabbas Gävleborg av nya hårda restriktioner.
Slå på ljud

Den nya mutationerna sprider sig i Ewa och Olle Westlings hemtrakter och nu kommer nya skärpta restriktioner för deras hemmalän Gävleborg.

Från och med i morgon måste Ewa och Olle ha munskydd om de går och handlar på Coop eller Ica Ugglebo. Och skulle de behöva ta bussen eller tåget är det nu munskydd som gäller vilken tid de än reser och inte bara i rusningstid.

Coop Mataffär Ockelbo Ewa Olle Westling

Ewas och Olles mataffär: Coop i Ockelbo.

LÄS MER: Okända bilden på Ewa Westling kommer fram – efter 53 år

Detta sedan läget drastiskt försämrats i Gävleborg med ökande smittspridning och en stor samhällsspridning av den brittiska mutationen. I fredags konstaterades också Sveriges första fall av den brasilianska virusvarianten, något som djupt oroar Folkhälsomyndigheten.

Det mest troliga är ändå att Ewa och Olle, båda 76, som riskutsatta sjuttioplussare håller sig isolerade hemma på Smältvägen och får maten hemlevererad.

Ewa Olle Westling hus Smältvägen Ockelbo

Familjen Westlings röda kedjehus på Smältvägen i Ockelbo.

Så drabbas Ewa och Olle Westling: De nya restriktionerna i Gävleborg

Ewa Westling Olle Westling

Ewa och Olle Westling.

Så här lyder det tuffa beskedet från Region Gävleborg:

”Spridningen av covid-19 ökar igen i Gävleborg. Det finns en stor samhällsspridning av den brittiska mutationen B.1.1.7. Virusvarianten har visat sig sprida snabbare än icke muterade virus. Andelen muterade virusvarianter har ökat under de fyra sista veckorna och låg på ca 42,8 % i vecka 7. Dessutom har behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat att minska. Läget är oroväckande och det är av största vikt att undvika en fortsatt ökning av smittspridningen och en ökad belastning på sjukvården.

Mot bakgrund av detta beslutar smittskyddsläkaren i Gävleborg att införa nya skärpta regionala rekommendationer.

  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där svårt att hålla avstånd. Munskydden i kollektivtrafiken bör nu användas hela tiden, inte bara i rusningstid. Detta gäller personer födda 2004 och tidigare. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.
  • Personer som är anställda vid eller har uppdrag i en verksamhet i länet, där det bedöms pågå ett större utbrott, rekommenderas att undvika att vistas ute i samhället för att minimera möten med andra människor. Personer som har tillfrisknat efter genomgången infektion av covid-19 under det senaste halvåret undantas från denna rekommendation. De verksamheter som berörs blir särskilt kontaktade av Region Gävleborg.”
Ewa Westling Prins Daniel

Oron växer i takt med att smittan sprider sig i familjen Westlings Gävleborg. Och det är inte bara prins Daniels föräldrar som drabbas: Hans syster Anna med familj bor i Gävle.

LÄS MER: Hos mormor Silvia och farmor Ewa: Estelles två världar

LÄS MER: Vi avslöjar! Kvinnan som gömde prins Daniel

LÄS MER: Avslöjandet om Olle Westling – efter alla år

Foto: TT.