Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi avslöjar! Kvinnan som gömde prins Daniel

13 feb, 2021, 07:00 
Daniel Westling Prins Daniel

Vilken story detta är! Och vilken skillnad doldismiljardären Margareta gjorde för prins Daniel.

Annons
Här avslöjar Daniel sitt stora misstag – hör prinsens egna ord!Brand logo
Här avslöjar Daniel sitt stora misstag – hör prinsens egna ord!

I dag känns det väldigt märkligt – men det fanns en tid när prins Daniel (eller Daniel Westling som han hette då) knappt fick synas eller höras. Helst skulle han vara osynlig. I alla fall utåt.

Daniel Westling Prins Daniel
Prins Daniel på väg ut ur sin port, hösten 2004.

Vi pratar förstås om de åtta långa åren efter att han träffade kronprinsessan Victoria hösten 2000, och fram till att kungen till slut sa ja och de fick förlova sig 2009.

Den första tiden var nog värst, Daniel var 27 år när Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall avslöjade förhållandet och han blev rätt knockad av den massiva uppmärksamheten. Så han gjorde vad han kunde för att vara inkognito, och det är där som hans räddande ängel, den mycket förmögna Margareta Wallenius Kleberg, kommer in i bilden.

Annons

Margareta Wallenius-Kleberg räddade Daniel och Victoria

Margareta Wallenius-Kleberg
Margareta Wallenius-Kleberg är en stor profil i travkretsar och välkänd hästuppfödare på sitt stuteri Menhammar.

Säpo hade dömt ut Daniels lägenhet på Birger Jarlsgatan i Stockholm från säkerhetssynpunkt, den var helt enkelt inte trygg nog för kronprinsessan Victoria att vistas i.

Kronprinsessan Victoria Daniel Westling Prins Daniel
Daniel Westling med sin flickvän kronprinsessan Victoria år 2003.

Men in på banan klev alltså miljardären Margareta, en rutinerad businesslady och kvinnan bakom det legendariska stuteriet Menhammar. Men mest av allt känd för att hålla mycket låg profil.

Annons

Hon erbjöd prins Daniel en lägenhet i det hus som hon ägde på Banérgatan i Stockholm, en elegant men precis lagom diskret fastighet på Östermalm med den speciella egenheten att den gick att anlända till (eller lämna) från två olika håll. Kronprinsessan Victoria kunde därmed via gården slinka ut på Narvavägen i andra änden av kvarteret, en lösning som även fick tummen upp av Säpo.

Prins Daniels bostadskarriär

Prins Daniel Westling Banérgatan Stockholm Margareta Wallenius-Kleberg
Margareta Wallenius-Klebergs hus på Banérgatan i Stockholm blev det perfekta gömstället för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Och där kunde Victoria och Daniel sedan få lugn och ro och känna sig trygga, fram till att Daniel fick lov att flytta till den så kallade Pagebyggnaden på Drottningholm. Där bodde han i alla fall officiellt – även om alla fattade att han redan hade flyttat in hos Victoria i Nedre Sjöflygeln.

Annons
Pagebyggnaden Drottningholm Prins Daniel
Pagebyggnaden på Drottningholm. Hit ”flyttade” Daniel år 2008 – men han bodde förstås hos Victoria.

Foto: TT.

Annons