Orden som skrämmer kungen – efter TV4:s avslöjande om TV-serien

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia

Kung Carl Gustafs liv ska bli en dramaserie. En särskild formulering ger kungen anledning att oroa sig.
Kungens liv blir tv-serie!
Slå på ljud

Under torsdagen kom nyheten – Sverige ska få sitt alldeles eget "The Crown" och huvudpersonen är självklart vår monark kung Carl Gustaf.

Idé och manus står Åsa Lantz för. Hon säger att TV-serien ska ha ännu mer fokus på relationer än den brittiska versionen.

Manusförfattaren ska även göra sitt för att gestalta våra kungligheter utan att hålla tillbaka. Här ska inga vänskaper bildas.

– Jag har förstås haft kontakt med och intervjuat personer i kungens närhet och fått visningar av Stockholms slott.

– Däremot tror jag att det är bra med lite avstånd till familjemedlemmarna för att hålla sig helt fri och inte börja ta hänsyn till enskilda personer, förklarar hon för Dagens Nyheter.

Kungens skräck: Uppgifterna kan komma till ytan

Formuleringen får antagligen kungen att svettas lite. Så sent som 2010 var han inblandad i en hejdundrandes skandal.

Det var i boken "den motvillige monarken" som kungen plötsligt anklagades för att ha umgåtts med strippor och så kallade "kaffeflickor".

Samtidigt gick artisten Camilla Henemark ut och påstod att hon haft en lång affär med monarken.

Kung Carl Gustaf

Kungen fick frågor om "Den ofrivillige monarken" på en presskonferensen, mitt under älgjakten.

Mitt i allt hittade vi en kung som för media berättade att han behövt ta upp anklagelserna med sin fru, drottning Silvia.

– Jag har funderat på det här, men det är inte så lätt att recensera boken eftersom jag inte har läst den. Så jag får passa på det, sa kungen då.

– Men jag har sett genom rubriker vad den handlar om, det är inte jätteroligt. Självklart har jag talat med min familj och drottningen. Nu vänder vi blad och ser framåt.

Manusförfattaren om "kaffeflickorna"

Kung Carl Gustaf vill nog inte gärna dra upp anklagelserna igen. Manusförfattaren Åsa Lantz kan dock inte ge några löften.

Så här svarar Åsa Lantz när Dagens Nyheter frågar om TV-serien kommer att beröra "kaffeflickorna" och den påstådda relationen med Henemark:

– Jag vet inte än eftersom jag inte har kommit så långt i historien. Även om jag vill skildra sanningen så har jag inget journalistiskt uppdrag att kritiskt granska, utkräva ansvar och ställa folk till svars. Som manusförfattare är mitt fokus att försöka förstå mina rollfigurer.

LÄS MER: Varningen till kungen efter avslöjandet om svenska The Crown: ”Jag befarar det värsta”

LÄS MER: Folkets hårda dom mot prins Charles – efter bilderna i tv

LÄS MER: Efter stenhårda kritiken – nu hyllas kungaparet: ”Guld värt”

Foto: TT