Oro för prins Philip, 99 – efter nya bilderna

Prins Philip Drottning Elizabeth

Var är prins Philip? Och hur mår han? Det är frågan som engagerar halva Storbritannien just nu.

Drottning Elizabeths charmprins till make är ju fyllda 99, och tomrummet efter honom var stort när den brittiska kungafamiljen överraskande samlades på paradtrappan utanför Windsor Castle i går kväll för att hylla alla dem som just nu tar landet igenom pandemin. Det var många som frågade sig varför prins Philip inte fanns med, han bor ju på slottet och hade inte behövt gå många steg.

Kate Middleton Hertiginnan Catherine Drottning Elizabeth Prins William Windsor Castle

Var är prins Philip? Och hur mår han?

Men kanske var det coronarisken, eller så var det lite för mörkt och kyligt för prins Philip den här tidiga kvällen. Dessutom har han ju faktiskt dragit sig tillbaka och gått i välförtjänt pension, det gjorde han vid fyllda 95.

Kate och William var i all fall på plats, nyligen hemkomna från sin intensiva två dagar långa tågturné runt England, Skottland och Wales. En brittisk motsvarighet till svenska kungafamiljens uppmärksammade Länsbesök ute i landet, som ju dock fick läggas på is när andra vågen rullade in.

Brittiska kungafamiljen Slottet Windsor Windsor Castle Jul 2020

Drottning Elizabeth fick äntligen träffa sin familj – i alla fall för en liten stund.

Men när det kungliga tåget hade rullat in på stationen i Windsor lyckades drottning Elizabeth få till en coronasäkrad familjeträff, med efterföljande mingelmottagning för ett gäng volontärer och andra nyckelpersoner. För oss här i Sverige låter ju detta vimlande lite vågat, men allt var coronasäkrat förstås, med munskydd och stora avstånd mellan gästerna.

Hela kalaset ägde dessutom rum i ett partytält utomhus. Värdinnan Elizabeth själv valde dock att inte delta, hon drog sig tillbaka in på slottet innan minglet började.

Drottning Elizabeth röd kappa Jul Windsor

Drottningen av diplomatic dressing: Klart det ska vara röd kappa så här före jul.

Men dessförinnan var hon med. Brittiska Frälsningsarmén var på plats med en blåsorkester och spelade julsånger och det var nog en och annan som fick en liten rörd tår i ögat när den 94-åriga Elizabeth stod där i sin röda kappa och stillsamt sjöng med. Men saknaden efter prins Philip var stor, och som någon konstaterade på Twitter: Han skulle ha gillat bandet!

Drottning Elizabeth Prins Philip

I november firade drottning Elizabeth och prins Philip sin 70-åriga bröllopsdag. Vilket par!

Coronavaccinet: Det gäller för drottning Elizabeth och prins Philip

Men det ljusnar ändå i coronamörkret, i Storbritannien har man redan börjat vaccinera och det är bara en tidsfråga innan brittiska kungafamiljens 90-plussare får sina vaccin. Brittiska medier skriver dock att drottningen och prins Philip inte har någon gräddfil, utan kommer att ”vänta på sin tur”.

LÄS OCKSÅ: Första bilden på ett halvår: Grattis prins Philip 99!

LÄS OCKSÅ: Sorgebeskedet från drottning Elizabeth: Stänger ute familjen

Foto: TT.