Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oro för prinsessan Christina – efter uppgifterna i media

17 maj, 2021, 13:08 
Prinsessan Christina
Fullt pådrag – utanför prinsessan Christinas hus på Slottsbacken i Stockholm. Det var den syn som mötte stockholmarna i går söndag.
Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Vad hade hänt? Det var flera som blev bekymrade, både bland de som var på plats och såg alla blåljusfordon, och bland de som tog del av de första larmuppgifterna via media.

Men nu var det varken prinsessan Christina, 77, eller hennes hus som larmet gällde. Utan självaste Kungliga slottet mittemot.

Prinsessan Christina granne med Stockholms slott
Det är inte känt om prinsessan Christina var hemma när larmet gick på slottet.

Larmet kom in till Storstockholms ledningscentral klockan 15.20 och Räddningstjänsten var snabbt på plats. Sju enheter och flera polisbilar radade upp sig på Slottsbacken utanför prinsessan Christinas fönster.

Det visade sig att ett automatlarm hade utlösts i ett av de rum som gränsar mot Yttre borggården. Brandförsvaret kunde konstatera att det luktade bränd plast, men hittade ingen brand och en och en halv timme senare kunde man lämna platsen.

Annons

Alla kunde andas ut – inklusive de som initialt hade blivit oroliga för prinsessan Christina.

Prinsessan Christinas hus på Slottsbacken i Stockholm
Hovets hus vid Slottsbacken i Stockholm, där prinsessan Christina bor med sin man Tord Magnuson.

Detta var andra gången på bara en månad som Brandförsvaret ryckte ut till Stockholms slott. Så sent som i slutet av april gick larmet inne på Livrustkammaren. Inte heller den gången var det skarpt och blåljusenheterna kunde lämna slottet.

Brandlarm på Stockholms slott

Brandbil som ryckt ut till Stockholms slott
Brandsäkerheten är hög Kungliga slottet och automatlarmen går då och då. När den här bilden togs hade larmet precis gått mitt under kungaparets galamiddag för Malaysias kungapar.

Men detta är också en viktig signal om att kungafamiljen (och svenska folket!) kan känna sig trygga med brandsäkerheten på 608 rum stora Stockholms slott.

Annons

– Det är en hög riskbild, med stora kulturhistoriska värden och en byggnadskonstruktion som gör att man vill vara beredd om det skulle vara en brand. Så vi larmar många enheter initialt, sa ledningsoperatören Göran Norman till Svensk Dam i februari, i samband med ett av vårens hittills tre brandlarm på Kungliga slottet.

Stockholms slott med sina 608 rum och närheten till Gamla stan.

Foto: TT.

Annons