Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Oron för Mette-Marit – kan bryta traditionen: "Jag beklagar"

18 apr, 2023, 06:00 
AvFelicia Plåt
Mette-Marit och Haakon
Mette-Marit och Haakon kommer att närvara vid körningen av Charles och Camilla.


Annons

Nu börjar en av de största kungliga händelserna att närma sig. Nämligen kung Charles och drottning Camillas kröning. Den stora dagen kommer att äga rum den 6 maj och det är flera kungligheter som kommer synas till i London.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Flera skandinaviska kungligheter

Kung Carl Gustav och kronprinsessan Victoria kommer att få sällskap av sina grannar i väst, nämligen kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit i Norge.

Till kröningen har Charles valt att skala ner på många av traditionerna. Nu har många även börjat spekulera kring klädkoden. På de "vanliga" gästernas inbjudningar står det nämligen "Day dress". Vilket betyder en mer semi-formell klädsel och alla vackra och pampiga tiarorna kommer att uteslutas, till alla smyckes-fantasters fruktan.

Annons

"Jag beklagar"

Enligt smyckes-experten Lauren Kiehna är det möjligt att Charles väljer att ändra klädkoden på grund av att han vill modernisera ceremonien. Mindre gala mer varda kan spegla kungligheternas klädsel på kröningen.

Det skulle innebära att vi fortfarande kan komma att se några stora juveler, som halsband, broscher och örhängen. Men inga diadem. Jag beklagar om så är fallet!, säger hon till People.

Hålla hoppet uppe

Men det är fortfarande oklart om de kungliga VIP-gästerna kommer att behöva lämna tiaran hemma eller ej. Den norska historikern och kungliga experten, Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen låter däremot optimistisk och tycks hålla hoppet uppe.

Det vi däremot kan hoppas på är att den här klädkoden inte gäller för utländska kungligheter, säger han till norska Se och Hör.

Nu är bara den stora frågan om kungligheterna kommer att följa Charles önskemål om "Day dress" eller hålla sig till traditionen.

Mette-Marit
Mette-Marit har burit flera vackra juveler under åren. FOTO: TT

100 år gammal tradition

I Norge är spänningen på topp eftersom en egen tradition kan komma att brytas på grund av klädkoden. De har nämligen burit samma tiara på kungliga kröningar sedan sedan 1911, nämligen det norska smaragdiademet. Nu hoppas alla att kronprinsessan Mette-Marit kommer att bli den fjärde i ordningen att bära det över 100 år gamla diademet till den brittiska kröningen.

Jag hoppas särskilt att kronprinsessan Mette-Marit väljer att bära ett diadem, och då att låna det diadem av kungaparet som använts under kröningar sedan 1911, säger Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen.

Annons