Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oron för Victoria sprider sig utomlands – efter uppmärksammade videoklippet på kronprinsessan

03 maj, 2024, 19:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu sprider sig oron efter det uppmärksammade klippet på Victoria.
Annons

Allt fler utsätts idag för fejkade annonser. Inte sällan ser de ut att komma från kända ansikten såsom Carola Häggkvist eller Fredrik Skavlan.

Victoria blir officer: Här är stenhårda kravenBrand logo
Victoria blir officer: Här är stenhårda kraven

Kvinna lurades på 3 miljoner kronor

I det sistnämnda fallet var det en kvinna som lurades på tre miljoner kronor efter att ha lurats av en fejkad annons som såg ut att komma från Skavlan själv.

– En kvinna som kontaktade mig hade lagt ut tre miljoner kronor på det här. Hon ser aldrig de pengarna igen. Det är otroligt tråkigt, sa programledaren i en intervju med TV4:s Efter fem.

Falska videoklipp sprids på Victoria

Och nu verkar de fejkade annonserna ha tagit ett grepp om den svenska kungafamiljen.

I ett klipp sprids fejkad information som vid första anblick ser ut att annonseras av ingen mindre än kronprinsessan Victoria.

Annons

– Kära svenska medborgare, det är med stor glädje jag delar den glada nyheten om den officiella lanseringen av investeringsplattformen Immediate Edge, som utvecklats tillsammans med Sveriges riksdag, säger den fejkade rösten i bluffklippet.

Hovets svar på förfalskade videoklippet

Svensk Damtidning rapporterade i början av maj att klippen på Victoria är förfalskade genom så kallad "deep fake", en form av artificiell intelligens som verkar som realistiska förfalskningar av bilder, ljud och videoklipp.

Oron över att människor ska bli lurade på pengar har nu spridit sig utomlands och bland annat norska Se & Hör har rapporterat om händelsen.

Och nu har hovet gett svar på tal i en kommentar till Nyheter24:

"Vi är i kontakt med Meta angående annonserna och anmäler dem så snart vi får kännedom om dem. Vi ber även den allmänhet som hör av sig att anmäla de falska annonserna."

Annons