Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Överraskande synen – här gör drottning Margrethe det oväntade

12 jan, 2024, 23:00 
Vendela Lönnqvist
Hör Margrethes tacktal till nationen.
Hör Margrethes tacktal till nationen.

Drottning Margrethe tackade hjärtligt.

Annons

Nedräkningen tills dess att Danmark får en kung har startat.

Under söndagen kommer drottning Margrethe, som meddelade världen att hon abdikerar, lämna plats på tronen för sin son kronprins Frederik.

Margrethes nya liv – efter att hon abdikeratBrand logo
Margrethes nya liv – efter att hon abdikerat

Då började planerna för en abdikation

För många var det ingen chock att drottningen, i sitt nyårstal, avslöjade nyheten.

Enligt hovets tidigare informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg är det oklart exakt när planerna för en tronavsägelse startade, men enligt henne kan det ha dragit igång på allvar efter den danska drottningens ryggoperation förra året.

Annons

Och det är till mångas sorg att Danmark inte längre kommer ha en regerande drottning, även om kronprinsessan Mary väntas göra ett fantastiskt jobb.

Anledningen till sorgen är på grund av att Margrethe varit en mycket omtyckt monark under sin tid på tronen.

Drottning Margrethe förvånade alla

Därför var det ett mycket uppskattat inslag som drog till sig publik på fredagen, då drottningen överraskade publiken med en direktsänd hälsning från Amalienborg under TV2-programmet "”Danmarks dronning – den største tak”.

Annons

– Vilken kväll! Jag vet inte ens hur jag ska uttrycka min tacksamhet för det underbara firandet ni har gett mig. Jag är nästan mållös, inleder Margrethe.

"Tusen tack"

Programmet sändes från Kungens Nytorg i Köpenhamn och det bjöds på ett flertal gäster och musikframträdanden som en hyllning till drottningen.

– Tack, från botten av mitt hjärta, till alla er som skapade denna kväll och till de många, många personer som deltog under denna kalla januarikväll mitt i Köpenhamn. Tusen tack till er alla!, avslutade hon till ljudet av applåder.

Annons