Paniken för prinsessan Madeleine och Chris O'Neill i Florida – polisen har tvingats rycka ut

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill lever farligt i Florida.

Slå på ljud

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill lever det goda livet i Florida. Deras drömvilla, belägen i området Pinecrest, rymmer sex sovrum, åtta badrum, pool – och en separat barnflygel.

Priset för det 600 kvadratmeter stora huset i Pinecrest, Miami, ska ha varit närmare 30 miljoner kronor.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill lever farligt

Men flytten kom till efter en allt annat än behaglig upplevelse. Deras gamla hus blev utsatt för ett inbrott när familjen inte var på plats, vilket Svensk Dam har rapporterat om tidigare. Och även i det nuvarande området är prinsessparet inte fredade från brott.

Pinecrest-polisen erbjuder en så kallad "crime map", tillgänglig direkt via nätet. På den kan man se vilka utryckningar som polisen tvingats göra i närheten av Chris och Madeleine. Och det är ingen kul läsning. Bara de fyra senaste veckorna har polisen i närområdet tvingats hantera flera fall av inbrott, fordonstölder, vandalism och misshandel. Tack och lov har inte Chris och Madeleine själva blivit drabbade, men det är inte ett hundra procent tryggt område de bor i, kan vi konstatera.

"Går inte att förhindra"

Svensk Dam har tidigare talat med Jan Kallberg, universitetslärare och säkerhetsforskare verksam i USA, om hur det säkerhetsläget är för villaägare i Florida.

– Varje fastighet som ligger utmed en gata i det allmänna vägnätet kan nås av vem som helst. Det går inte att förhindra att potentiella inbrottstjuvar kan spana ut och röra sig runt byggnaden. Inbrottsrisken finns där. Skillnaden är ett “gated community” som har in och utpasseringskontroll av vem som kommer in i samt privat patrullering i området, sa Jan då.

– Det är svårt för patrullerande polis utmed en vanlig gatan att identifiera vad som är tjuvar eller lagligt.

– Inbrottstjuvar antar att förmögna familjers bostäder har dyrare saker att stjäla, vilket inte är så långsökt. Det gör att de bedömer att de inte släpa ut volymer av stöldgods till ett fordon utan kan röra sig till fots med en ryggsäck eller bärväskor. Det på ett sätt gör det svårare att identifiera försöket.

LÄS MER: Chris försvinner allt mer från Madeleine

LÄS MER: Madeleines uppdrag efter Silvias olycka

LÄS MER: Madeleines hemliga klubbar i USA – använder kodnamn

LÄS MER: Alla tecknen: Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige