Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Christian tackar nej till mångmiljonbelopp – stöds av folket: "Låt honom få sin ungdom"

28 jun, 2023, 13:30 
Samuel Björn
Prins Christian med familj
Prins Christian fyller 18 den 15 oktober i år.

Prins Christian väljer att avstå från det kungliga apanage han som myndig har rätt till – går därmed miste om många miljoner.

Annons
Se kärleksgesten! Victoria & Daniel på bröllop – i JordanienBrand logo
Se kärleksgesten! Victoria & Daniel på bröllop – i Jordanien

Danska kungahuset har meddelat att prins Christian inte kommer att söka något apanage när han fyller 18 år den 15 oktober i år. I och med detta tackar prinsen nej till stödpengar i mångmiljonklassen.

Fokuserar på skolan

Det var i måndags som kungahuset gick ut med denna informationen. Anledningen menar de är för att Christian ska kunna fokusera på sin skolgång utan de extra kungliga åtaganden som skulle tillkomma med apanaget. Beslutet gör också att Christian inte heller får någon plats i riksrådet, likt hans far, kronprins Frederik som tog apanage när han blev myndig fick.

Annons

Christian kommer till hösten börja sitt tredje år på Ordrup Gymnasium norr om Köpenhamn. Vad han kommer att göra efter gymnasietiden är ännu oklart men med stor sannolikhet kommer han traditionsenligt att påbörja en militär utbildning, menar Billedbladet.

Kungahuset bekräftar att Christian planerar att skjuta upp apanaget till att prinsen fyllt 21 år eller vid en möjlig tronföljd.

Kronprins Frederik och prins Christian
Kronprins Frederik och prins Christian på plats på greve Henriks konfirmation i Frederikskirken.

stöds av folket

Nyheten har fått stora reaktioner från det danska folket. Efter pressmeddelandet från kungahuset har deras sociala medier svämmat över med kommentarer som menar att det är ett vettigt beslut från de unga prinsen.

Annons

"Väl genomtänkt", "Ett bra beslut" och "Förnuftig tanke" går om och om igen i kommentarsfältet.

"Förnuftigt, låt honom få sin ungdom", "Låt honom nu få sin ungdom och han är trots allt nästa kronprins", "Bra att Christian har frid för gymnasielivet", "Skönt för honom, med detta beslut han kan njuta av att vara ung", skriver andra.

Prins Christian
Prins Christian ställde sprang loppet på 5 km under Royal Run i Köpenhamn i våras.

miljonbelopp

I och med nekandet av apanaget går Christian miste om en stor summa pengar. Billedbladet rapporterar att kronprins Frederik fick ett apanage på 920 000 danska kronor årligen när han fyllde 18 år 1986. Ska man ta en mer modern siffra så rapporterar Expressen att en annan dansk prins, nämligen prins Joachim, har ett årligt apanage på 3 866 792 danska kronor vilket är ca 5,8 miljoner svenska kronor.

Annons

Vi kan alltså räkna med att det är ett antal miljoner som Christian väljer att avstå med detta beslut.

Annons