Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniel får kritik efter bilden: "Otäckt dåligt"

14 nov, 2020, 18:00 
Prins Daniel fattade ett viktigt beslut efter giftermålet med kronprinsessan Victoria. Men beslutet har fått kritik.
Annons
Här avslöjar Daniel sitt stora misstag – hör prinsens egna ord!Brand logo
Här avslöjar Daniel sitt stora misstag – hör prinsens egna ord!

Prins Daniel tog inte bara emot en prinstitel och ett hertigdöme när han gifte sig med kronprinsessan Victoria. I samband med att han blev prins och hertig av Västergötland fick han också ett så kallat heraldiskt vapen – en personlig symbol. Daniel var själv med och utformade vapnet.

Så här beskrev kungahuset själva designen i ett pressmeddelande.

Prins Daniel fick vapensköld – så här ser den ut

Prins Daniel hjälpte själv till att designa sin vapensköld.

"Vapnet har fyra fält, en hjärtsköld och är krönt med en prinskrona. De fyra fälten visar Lilla riksvapnet (fält 1 och 4), Folkungavapnet (fält 2) samt Västergötlands vapen (fält 3). Hjärtskölden visar herr Daniel Westlings personliga vapen, som anknyter till vapnet för Ockelbo kommun. Grankvistskuran, som klyver vapnet, och hammaren finns med i kommunvapnet, men där i en annan position och med en annan färgsättning", skrev man.

Annons

"Vapnets komposition följer en gammal tradition och motsvaras, med undantag för hjärtskölden och kronan, helt av H.K.H. Kronprinsessan Victorias vapen som hertiginna av Västergötland. Tronföljarens vapen visar Bernadottevapnet i hjärtskölden och är krönt med en tronföljarkrona."

Men i heraldikkretsar (ja, sådana finns) blev prins Daniels vapen omtalat i negativ bemärkelse. I specialisttidningen Vapenbilden beskrevs märket som "otäckt dåligt".

"Obalanserad och klumpig"

Jesper Wasling, heraldiker, har också skrivit om vapnet på sin blogg.

"Kompositionen är obalanserad och lite klumpig. Påminner ganska mycket om en komposition som görs av någon som kan grundreglerna i heraldik men som inte behärskar konsten tillräckligt bra för att fantasifullt utnyttja dem", skriver Jesper.

Jesper menar också att vapnet är snubblande nära plagiat. Vapnet bär nämligen avgörande likheter med två andra: Ockelbos vapen och det som tillhör dansken Peder Hagermann.

"Ingen skugga faller på Daniel Westling, men det är nästan otroligt att statsheraldikern även denna gång skapar ett vapen för en ingift medlem i kungahuset som har otroliga likheter med ett samtida likartat vapen eller som bygger på namnlikhet", skriver Jesper.

Annons