Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniels chockerande avslöjande om Eva Westling – pappa Olles egna ord till prinsen

29 aug, 2023, 17:30 
Vendela Lönnqvist
"Ett bra föredöme"
"Ett bra föredöme"

Prins Daniel berättar öppet och ärligt om vilken uppfostran han fick av sina föräldrar, Olle och Ewa Westling.

Annons
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!Brand logo
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!

Efter 13 år lyckades äntligen Carina Bergfeldt knipa en exklusiv intervju med prins Daniel.

Därför ville Carina Bergfeldt intervjua prins Daniel

Daniel har länge varit journalistens dröm att intervjua. Intresset väcktes efter att hon läste en text i Svenska Dagbladet, där prinsen påpekade att han inte hade några som helst problem med att gå flera steg bakom sin fru, kronprinsessan Victoria.

Prins Daniel om skilsmässoryktena: ”Kan inte acceptera”Brand logo
Prins Daniel om skilsmässoryktena: ”Kan inte acceptera”

Prins Daniel om jämställdheten i familjen

Daniels ord berörda Carina Bergfeldt personligen, då hon själv levt i en relation med en man som inte klarade av hennes framgångar.

Enligt prinsen kommer hans feministiska tankesätt från föräldrarna, Ewa och Olle Westling:

– Min pappa var föräldraledig med min storasyster 1970. Det kanske var mer progressivt, tänker jag, än idag när man är jämställd och inte har något emot att gå ett par steg bakom sin framstående fru. Jag tänker att det inte är så konstigt och märkvärdigt, säger Daniel i intervjun.

Annons

Han menar att det i hans och Victorias umgänge är mer vanligt än ovanligt att barnuppfostran och hemmasysslor är mer jämställda.

"Mamma är den smartaste av oss två"

Vid tiden för prinsens uppväxt såg världen annorlunda ut. Jämställdhet bland äktenskap var inte lika obestridlig som den ibland anses vara idag – men i familjen Westling har det alltid varit en självklarhet.

– Jag har vuxit upp i en familj där pappa var väldigt noggrann med att påtala att "pappa studerade vidare, mamma gjorde inte det", och han var noga med att påpeka för syrran och mig att "bara så ni vet barn, mamma är den smartaste av oss två, men jag fick chansen att plugga vidare", säger han i intervjun och fortsätter:

– Det tror jag är något som kanske sätter sig. Ett bra föredöme.

Annons

Prins Daniel om sin roll som prins

Så att Daniel vuxit upp med jämställdhet som ett axiom är kanske inte så konstigt. Och det underlättade ju verkligen när han väl intog rollen som prins, vilket i vissa fall betyder att han, livet ut, får leva i skuggan av Victoria.

– Det är verkligen enkelt. Jag känner att jag vet min roll. De flesta vill ju höra och se Victoria, jag mår bra av det och tycker att hon är fantastisk och har en så fin connection med människor och ser människor. Jag går bakom, njuter och försöker bidra förstås. Jag har inget problem med att se min roll och min situation i det hela.

Annons