Prins Daniels oväntade drag – kuppade in prinsessan Estelle!

Prinsessan Estelle Prins Daniel

Vilken kupp av prins Daniel! Prinsessan Estelle dök plötsligt upp där man minst av allt hade väntat det.

Vem hade trott att prinsessan Estelle skulle dyka upp mitt i prins Daniels tal i går kväll? Ja, inte vi! En helt oväntad kupp – men samtidigt så speciell.

LÄS MER: Väcker reaktioner: Filmen på prins Daniel – efter covidbeskedet

Prins Daniel Prinsessan Estelle 2020

Daniel med sin dotter, Estelle den yngre.

Det var när prins Daniel skulle göra vågen för Sveriges alla fantastiska arbetsterapeuter – i ett filmklipp som han hade spelat in kort innan han fick covid-19 – som det hände:

Plötsligt passade han på att lyfta fram en mycket älskad person: Sin nioåriga dotter.

Men också hennes namne: Grevinnan Estelle Bernadotte af Wisborg. Som ju faktiskt är själva anledningen till att prinsessan Estelle heter just Estelle.

Så är prinsessan Estelle släkt med Estelle Bernadotte

I talet avslöjar prins Daniel att ”Estelle den äldre” faktiskt var drivande i att etablera arbetsterapin i Sverige. Och att hon själv var med och undervisade när den första utbildningen hölls på Röda Korsets sjukhus i Stockholm 1944 – för hela 77 år sedan alltså.

– I dag har grevinnan Estelle en namne i sin makes kusins barnbarns barnbarn. Och Estelle den yngres pappa, ja, han är mycket glad över möjligheten att få skicka den här hälsningen till Arbetsterapiforum 2021!

Grevinnan Estelle Bernadotte Greve Folke Bernadotte

Den USA-födda och mycket glamourösa Estelle Bernadotte (1904-1984). Här med sin man Folke Bernadotte som under kriget ledde räddningsaktionerna med de Vita Bussarna. Han mördades under ett FN-uppdrag 1948.

Släktleden är vindlande, men prins Daniel är påläst: Estelle Bernadottes man Folke var alltså kusin till kungens farfar, och gudfar till kungen.

Prins Daniel Haga slott Arbetsterapiforum 2021

Prins Daniel i hovets film: Glad och entusiastisk, men möjligen också lite blek: Han var ju redan smittad med coronaviruset och insjuknade bara ett par dagar senare.

Framför allt vände sig prins Daniel dock till Sveriges arbetsterapeuter:

– Med er kompetens, ert kunnande och er kreativitet bidrar ni till att fler barn klarar skolan. Att fler vuxna kan leva ett självständigt liv. Och att fler som drabbats av ohälsa kan komma tillbaka till en fungerande vardag.

Prins Daniel vid Arbetsterapiforum 2021

– Ni ser varje människas unika behov och förutsättningar. Och fokuserar på det som fungerar i stället för det som inte gör det. Kort sagt, ni gör en avgörande skillnad i väldigt många människors liv. Det är en enastående viktig insats. Och det hoppas jag att ni också känner, var och en av er, sa prins Daniel och log:

– Tänk om Estelle Bernadotte hade vetat att det i dag skulle finnas 12 000 yrkesverksamma arbetsterapeuter i Sverige! Det tror jag skulle ha glatt henne väldigt mycket!

Prinsessan Estelle Grevinnan Estelle Bernadotte bröllop 1928

Estelle den yngre och Estelle den äldre: Prinsessan Estelle och grevinnan Estelle Bernadotte.

LÄS MER: Hovets nya besked om Victorias och Daniels hälsa

LÄS MER: Prins Daniels dolda förflutna

LÄS MER: Dolda budskapet i nya bilden på prinsessan Estelle

Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, TT.