Prins Daniel talar ut om sin sjukdom

prins daniel om sin njursjukdom

Foto: Elisabeth Toll/Kungl. Hovs
”850 miljoner människor lever med kronisk njursjukdom – och jag är själv en av dem” säger prins Daniel.
Prins Daniels ånger med mamma Ewa
Slå på ljud

I dag är det World Kidney Day, eller Världsnjurdagen om man ska översätta. En viktig dag som riktar strålkastarljuset mot de sjukdomar som på olika sätt drabbar njurarna – men framför allt mot de människor som lever med dem.

Och prins Daniel är ju en av dem.

LÄS MER: Bilden på Victoria och Daniel i Ockelbo väcker starka känslor

Den 27 maj 2009 fick han en ny njure transplanterad under en sex timmar lång operation på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge – och en dag som denna är det klart att han ställer sig frågan hur hans eget liv skulle ha sett ut utan denna livräddande insats:

– Jag hade tur. Min njursjukdom upptäcktes i tid och efter en tid i dialys jag fick en ny njure, donerad av min pappa. Men alla är inte lika lyckligt lottade.

Prins Daniel: ”Jag tänker på alla som väntade förgäves”

– Jag vill i dag sända en särskild tanke till alla som lever med njursjukdomar, till alla de som väntar och kämpar, och till de som väntade förgäves, säger prins Daniel.

För hans del gick transplantationen bra. I dag har han levt med sin pappas njure i tolv år och prins Daniel är därmed ett levande bevis på att det går att leva väl med njursjukdom. Vilket också råkar vara årets tema för World Kidney Day.

– Jag fick livet tillbaka. Det blir inte finare än så, sa han till Svensk Dam när vi träffade honom i samband med hans besök på Transplantationskirugen i Huddinge 2019, nästan på dagen tio år efter operationen.

Prins Daniel lever med sin pappa Olles njure och transplantationsfrågan och de njursjukas situation är två av de frågor som han brinner för allra mest.

Prins Daniel och World Kidney Day 2021

World Kidney Day uppmärksammas den andra torsdagen i mars varje år. Dagen initierades av The International Society of Nephrology och The International Federation of Kidney Foundations. Årets tema är Living well with kidney disease.

LÄS MER: Vi avslöjar! Kvinnan som gömde prins Daniel

LÄS MER: Prins Daniels dolda förflutna

LÄS MER: Beskedet till prins Daniel – prioriteras i vaccinkön

Foto: Elisabeth Toll/Kungliga Hovstaterna, TT.