Prins Haakon hedrade krigshjälten Joachim Rønneberg på begravning

Prins Haakon hedrade krigshjälten Joachim Rønneberg på begravning

Norska Joachim Rønneberg är död – och nu har han fått sin sista vila. Inför en fullsatt kyrka tog bland andra kronprins Haakon farväl av den flerfaldigt prisade motståndskämpen.

Norska kungahuset, regeringen, försvaret och militärkompaniet Linge var representerade i Borgunds kyrka i Ålesund. Inför en fullsatt kyrka tog de sörjande gästerna farväl av Joachim Rønneberg med såväl blommor som fina ord

Haakon tog farväl av Joachim Rønneberg.

Kronprins Haakon fanns bland gästerna och såg märkbart tagen ut på de bilder som finns från begravningen.

Kronprins Haakon på begravning.

Joachim Rønneberg, som blev 99 år gammal, är en av vårt grannlands absolut största krigshjältar och mest känd för att ha lett ”Operation Gunnerside”. Manövern var ett nyckelangrepp mot tungvattenanläggningen i Vemork 1943. Fabriken, som var en nyckel i Hitlers försök att framställa en atombomb, förstördes och grusade diktatorns planer på ett massförstörelsevapen. Aktionen genomfördes med klinisk precision, utan att ett endaste liv spilldes eller att något skott avlossades – och har sedan dess använts som exempel i utbildningen av specialstyrkor. Det var egentligen först efter kriget experter insåg hur avgörande operationen i Vemork egentligen var.

– Även om han blev väldigt gammal så är tomheten, saknaden och vemodet lika tungt ändå, sa Joachims son Jostein Rønneberg i sitt minnesord inne i kyrkan.

Med tårfyllda ögon fortsatte han sitt tal.

– Vi är oerhört tacksamma för att han var den trygga och kärleksfulla far han var. Han var en fin människa.

Joachim Rønneberg.

Joachim Rønneberg var länge tyst om sina erfarenheter från kriget. Men allt eftersom väcktes hans intresse för fredsarbete – och han berättade vid otaliga föreläsningar för unga skolelever om kriget och vikten av att värna om demokratin. Rønneberg blev tilldelad norska försvarets hederskors för sitt arbete med att förmedla krigshistorien. För sin insats under kriget prisades han med Norges högsta utmärkelse, Krigskorset med svärd. Han fick också fina utmärkelser från såväl England som Frankrike och USA.

”Rønneberg var en fantastisk symbol”

Begravningen bekostades av staten, som en sista hyllning till en av de främsta norska motståndskämparna från andra världskriget.

Statsminister Erna Solberg uttalade sig i samband med Rønnebergs död och påtalade att han skulle bli ihågkommen som en av de stora hjältarna i norsk krigshistoria.

– Rønneberg är kanske den sista av de verkligt stora motståndsmännen som nu har gått bort. Han är en fantastisk symbol för det arbetet som blev gjort och han bidrog också till att förhindra tyskarna möjligheten till att utveckla en atombomb, sa Solberg till norska nyhetsbyrån NTB.

Läs mer: Så stöttar prins Daniel kronprins Haakon

Läs mer: Haakons oro över Mette-Marits hälsa: ”En ovisshet”

Foto: TT