Prins Harry chockar – berättar om mörka perioden med alkohol och droger

När prins Harry var 12 år dog plötsligt hans mamma, och det satte sin spår som senare skulle leda till både alkohol och droger.

Prinsessan Dianas tragiska dödsfall satte djupa spår i sonen prins Harrys själ – som under flera år tog till olika substanser för att bedöva sina känslor. I en ny dokumentärserie öppnar han nu upp sig om de tuffa åren.
Harry och Meghan lämnar kungahuset – detta har hänt
Slå på ljud

Prins Harrys, 36, mentala hälsa har inte alltid varit på topp. I dokumentärserien "The Me You Can't See", som han producerat tillsammans med Oprah Winfrey, öppnar han nu upp sig om hans mående, och likheterna med hans mamma prinsessan Diana.

Värst var det mellan 28 och 32 år. Konstant oro som ledde till panikattacker och kallsvettningar gjorde att Harry skämdes så fort han skulle lämna sitt hem. Och det i sin tur ledde till att han tog till alkohol och droger.

– Jag var villig att dricka, jag var beredd att ta droger, jag var villig att göra det som kunde få mig att känna mig mindre. Och även om jag inte drack måndag till fredag skulle jag förmodligen dricka en veckas mängd på fredag eller lördag. Men sedan insåg jag att jag inte drack för att jag tyckte om det, utan för att jag var tvungen att bedöva mina känslor.

Frun Meghan Markle fick prins Harry att söka hjälp

Harrys beteende ledde till tjafs med frun Meghan Markle, och efter ett stort gräl beslutade Harry sig för att gå i terapi – eftersom han var rädd att förlora sin fru om han inte blev bättre.

Terapeuten hjälpte honom då att inse att den psykiska ohälsan var till följd av flera händelser i livet, och inte minst då han var 12 år gammal och förlorade sin mamma i en tragisk olycka.

LÄS MER: Sant och falskt i Meghan-intervjun

Likheterna med mamman prinsessan Diana

När Harry var i 20-årsåldern började han fundera på om hans plats på jorden verkligen var till för honom. Rollen som prins var inget som kändes naturligt, men samtidigt förstod han att det inte var något han kunde gömma sig för.

LÄS MER: Bilderna på prinsessan Diana som kungafamiljen vill stoppa: "Hon blev lurad"

MEGA

Harry ser flera likheter mellan sig själv och sin mamma prinsessan Diana, som likt honom många gånger kände sig utanför den kungliga familjen.

– Familjemedlemmar har sagt "bara spela spelet så blir ditt liv lättare" men min mamma är en del av mig, och jag känner att jag är ute av systemet, men jag sitter fortfarande fast där inne. Det enda sättet att befria sig och bryta sig ur det är genom att säga sanningen, säger Harry i serien.

Foto: TT