Drottning Margrethes tuffa besked: Prins Joachim stoppas från familjefesten

Drottning Margrethe Prins Joachim

Här är drottning Margrethes tuffa besked till prins Joachim: Han och prinsessan Marie är inte välkomna på familjefesten nästa helg.

Allt om Danmarks kungahus!
Slå på ljud

Prins Joachim har en minst sagt tuff tid bakom sig, efter stroken som drabbade honom med sådan kraft i somras. Och mitt i rehabiliteringen tvingas han nu se sin position i den danska kungafamiljen försvagas ytterligare:

När hans gudson, Danmarks 15-årige arvprins Christian, ska konfirmeras nästa helg, med efterföljande familjefest i Kancellihuset på Fredensborgs slott – ja då är prins Joachim, 51, inte välkommen tillsammans med sin hustru Marie, 45.

LÄS MER: Skrämmande detaljerna om prins Joachim efter stroken

Prins Joachim Prinsessan Marie

Prins Joachim och prinsessan Marie. När får vi se dem i det kungliga rampljuset igen?

Framför allt på grund av pandemin och de gällande karantänsbestämmelserna förstås. Bara 25 personer tillåts och inga gäster från utlandet är bjudna (vilket också drabbar kronprinsessan Victoria och prins Daniel). Och prins Joachim och hans familj bor ju i Paris, där han arbetar som militärattaché på den danska ambassaden.

Tufft för prins Joachim i danska kungafamiljen

Men att han nu stoppas från familjefesten hemma i Köpenhamn är också en bild av hur hans position i den danska kungafamiljen har försvagats. Ett öde som drabbar de yngre syskonen i alla kungliga familjer:

Drottning Margrethe

Drottning Margrethe.

Prinsessan Madeleine har tagit saken i egna händer och dragit till Florida. Prins Harry har checkat ut från den brittiska kungafamiljen för gott tillsammans med sin Meghan, med värsta såriga familjedramat som följd. Och i Norge blev prinsessan Märtha Louise av med sin Kungliga Höghet-titel för att hon ville tjäna egna pengar.

Det är kort sagt inte lätt med den kungliga familjedynamiken alla gånger.

Men tillbaka till den kungliga konfirmationen nästa lördag, den 15 maj.

Prins Christian Konfirmation Drottning Margrethe

Konfirmanden prins Christian med sin farmor drottningen.

Den äger rum i slottskyrkan på Fredensborgs slott, ett par mil norr om Köpenhamn, för övrigt samma kyrka där kronprins Frederik konfirmerades för 40 år sedan. Och det blir alltså vårens stora höjdpunkt för drottning Margrethe och äntligen en chans för den danska kungafamiljen att få träffas. Men med vissa sorgliga undantag.

LÄS MER: Semesterlyckan – innan prins Joachims stroke ändrade allt

LÄS MER: Sanningen om prins Joachims exfru prinsessan Alexandra

LÄS MER: Prins Joachim om terrorhotet som drabbar familjen

Foto: TT, Keld Navntoft/Kongehuset.