Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Oscar tystad i skolan – tillsagd att han inte får prata

08 feb, 2023, 15:30 
Prins Oscar har fått speciella instruktioner på sin skola Campus Manilla.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Rektorns egna ord: Därför stänger Estelles skolaBrand logo
Rektorns egna ord: Därför stänger Estelles skola

Campus Manilla är en av landets mest exklusiva friskolor. Skolan, som ligger i natursköna omgivningar mitt på Djurgården, har sedan starten 2013 blivit en viktig institution bland Sveriges rikaste och mäktigaste.

Där går både prinsessan Estelle och prins Oscar. Men Campus Manilla och "elitskolor" av den typen är inte okontroversiella i jämlikhetsmåna Sverige. Dessutom finns det en metod i skolans fostringsprogram som lär höja på en del ögonbryn.

Prins Oscar tystad på skolan – får inte prata

Prins Oscar
Prins Oscar har precis börjat på Campus Manilla.

På Campus Manilla, och i fler friskolor på Östermalm, har man infört något som heter "tyst lunch". Det innebär att förskoleklassen eller lågstadiet måste äta lunch i tystnad. Oscar får alltså inte prata under matstunden, samma gäller för hans kamrater.

Annons

"Årskurs F-3 har tyst lunch", kan man läsa i ett dokument på Campus Manillas hemsida.

Maija Möller Grimakova, tidigare rektor på Campus Manilla och Fredrikshovs slotts skola, har försvarat den tysta lunchen i en intervju med Mitt i Östermalm.

– Det har alltid varit så. Vi vill att eleverna äter i lugn och ro så att de verkligen känner vad maten smakar. Vi vill att de ska koncentrera sig på maten, så att de äter ordentligt och orkar hela dagen i skolan, säger Maija i intervjun.

– Vi upplever en större förmåga till koncentration i klassrummet, säger Linda Milton, dåvarande biträdande rektor på Fredrikshovs slotts skola.

Avslöjades som fuskare

Maija Möller Grimakova tvingades sluta på Campus Manilla efter en konflikt mellan ledning, styrelse och inflytelserika familjer på skolan. Det avslöjades att skolan ska ha använt sig av en särskild kvot för att bereda barn till kända miljonärer plats på skolan, trots att syftet med specialkvoten är att nyanlända ska kunna komma in på friskolor.

I Estelles parallellklass går bland annat medieprofilen Alexander Schulman och Amanda Schulmans dotter Frances, och i samma klass hittar vi dj:n Steve Angelo och “Svenska Hollywoodfruar”-profilen Isabel Adrians dotter Winter-Rose. Victorias kusin Victor Magnussons barn går även på skolan.

Annons