Prins William rasar efter EM-finalen: ”Jag är äcklad”

Prins William rasar efter EM-finalen: ”Jag är äcklad”

Efter att England förlorade mot Italien i EM-finalen är det nu flera av spelarna som utsätts för hot och rasistiska påhopp – något som prins William riktar stark kritik mot.
Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minut
Slå på ljud

Det var på söndagskvällen som England mötte Italien i en nagelbitande EM-final i fotboll. Självklart var prins William, Kate och sonen George på plats för att heja på det engelska landslaget.

Tyvärr räckte det inte hela vägen. När matchen hade nått fulltid stod det 1-1, efter ytterligare 30 minuters förlängning stod det fortfarande lika mellan lagen, vilket då innebär straffar. Där var Italien snäppet bättre och blev segrare i Europamästerskapet 2020.

Hot och rasistiska påhopp efter straffmissen i EM-finalen

Englands 19-åriga Bukayo Saka var den som la den sista avgörande straffen, kanske hans livs viktigaste tillslag på bollen. Men Italiens målvakt Gianluigi Donnarumm lyckades rädda bollen.

Prins Williams känslostorm – fick se sitt England ta ledningen tillsammans med prins George!

Strax därefter kom kritiken. Flera menar att någon av veteranerna borde tagit mer ansvar och inte satt sådan stor press på Saka.

– Ansvaret ligger på mig. Det ligger helt på mig, sa förbundskaptenen Gareth Southgate till BBC efter att ha fått trösta en gråtanda Saka på planen.

Men därefter övergick kritiken till hot och rasistiska påhopp mot Saka och de andra spelare vars straffar blev räddade.

”Vi kan inte vara tydliga nog om att den som visar sådant vidrigt beteende inte är välkommen att följa vårt landslag. Vi kommer att göra allt vi kan för att stötta spelarna och uppmanar till hårdast möjliga straff för de ansvariga för inläggen”, skriver det engelska Fotbollsförbundet.

Stöttas av prins William och premiärminister Boris Johnson

Men det är även många som stöttar och hyllar det engelska landslaget och de spelare som missade sina straffar. Bland annat har både prins William och premiärminister Boris Johnson gått ut med meddelanden på Twitter, för att visa sitt stöd och stoppa hatet.

"Jag är äcklad över de rasistiska påhopp riktade mot Englands spelare efter gårdagens match. Det är fullkomligt oacceptabelt att spelarna måste utstå detta motbjudande beteende. Det måste få ett stopp nu och alla involverade borde ställas till svars.", skriver prins William.

”Det engelska laget förtjänar att bli hyllade som hjältar, inte bli rasistiskt attackerade på sociala medier. De som är ansvariga för dessa fruktansvärda övertramp borde skämmas över sig själva”, skriver Boris Johnson.

Londonpolisen uppger att de ska inleda en brottsutredning om inläggen.

Foto: Instagram / bukayosaka87 / thedukeandduchess_ofcambridge

LÄS MER: Chris hemliga tid i Sverige – därför syns han inte

LÄS MER: Galna ryktet! Vem är den mystiska mannen på bilden av Madeleine?