Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsbarnens nya liv efter beslutet

25 jan, 2020, 07:00 
Det blev rabalder i Danmark när kronprins Frederik och kronprinsessan Mary valde att sätta sin barn i en schweizisk skola.Nu har dansk press fått tag på barnens läroplan.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 4?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 4?

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary fattade i fjol ett kontroversiellt beslut för sin familj. I stället för att låta sina barn fortsätta i det danska skolsystemet, så bestämde de att Christian, Isabella, Vincent och Josephine ska utbildas i Schweiz.

Skolan heter Lemania-Verbier och anses vara en av Schweiz allra bästa internationella skolor. Nu har den danska tidningen Billedbladet fått tag på ett slags läroplan för institutionen – och i den kan man läsa att ledningen lägger stort fokus på fysisk aktivitet. 

Planen för skolan i Schweiz

Mary, Christian och Isabella
Kronprinsessan Mary med sina två äldsta barn, Christian och Isabella.

Man lägger extra stort fokus på hälsofördelar som regelbunden träning leder till i längden. Dessutom kan den övriga undervisningen tjäna på att eleverna får röra på sig.

Annons

“Man hoppas på de kungliga barnens skola att inlärningen generellt förbättras hos eleverna när de är i bra fysisk form och på gott humör”, skriver Billedbladet.

Efter att Mary och Frederik offentliggjort sitt beslut att låta barnen gå i skola i Schweiz fick de motta kritik i hemlandet Danmark.

Har fått kritik

Många sa sig vara oroliga för att barnen skulle förlora viktig tid i skolan, eftersom bytet skedde mitt i en ny termin. Tanken är dock att de ska återvända till en dansk skola efter tolv veckor.

– Det är en stor skola akademiskt och det gör att barnen kan träffa några andra ungdomar och få en inblick i hur det är att gå i skolan i ett annat land, har Mary sagt om skolan.

Kronprinsparets barn är redan bekanta med omgivningarna kring skolan, eftersom familjen brukar åka på privata skidsemestrar i området. Lemania-Verbier kommer också med en speciell skidakademi, som eleverna får ansluta sig till, om intresse finns.

Foto: TT

Annons