Prinsbarnens nya liv efter beslutet

Det blev rabalder i Danmark när kronprins Frederik och kronprinsessan Mary valde att sätta sin barn i en schweizisk skola.Nu har dansk press fått tag på barnens läroplan.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary fattade i fjol ett kontroversiellt beslut för sin familj. I stället för att låta sina barn fortsätta i det danska skolsystemet, så bestämde de att Christian, Isabella, Vincent och Josephine ska utbildas i Schweiz.

Skolan heter Lemania-Verbier och anses vara en av Schweiz allra bästa internationella skolor. Nu har den danska tidningen Billedbladet fått tag på ett slags läroplan för institutionen – och i den kan man läsa att ledningen lägger stort fokus på fysisk aktivitet. 

Planen för skolan i Schweiz

Mary, Christian och Isabella

Kronprinsessan Mary med sina två äldsta barn, Christian och Isabella.

Man lägger extra stort fokus på hälsofördelar som regelbunden träning leder till i längden. Dessutom kan den övriga undervisningen tjäna på att eleverna får röra på sig.

“Man hoppas på de kungliga barnens skola att inlärningen generellt förbättras hos eleverna när de är i bra fysisk form och på gott humör”, skriver Billedbladet.

Efter att Mary och Frederik offentliggjort sitt beslut att låta barnen gå i skola i Schweiz fick de motta kritik i hemlandet Danmark.

Har fått kritik

Många sa sig vara oroliga för att barnen skulle förlora viktig tid i skolan, eftersom bytet skedde mitt i en ny termin. Tanken är dock att de ska återvända till en dansk skola efter tolv veckor.

– Det är en stor skola akademiskt och det gör att barnen kan träffa några andra ungdomar och få en inblick i hur det är att gå i skolan i ett annat land, har Mary sagt om skolan.

Kronprinsparets barn är redan bekanta med omgivningarna kring skolan, eftersom familjen brukar åka på privata skidsemestrar i området. Lemania-Verbier kommer också med en speciell skidakademi, som eleverna får ansluta sig till, om intresse finns.

Foto: TT