Prinsen på hemligt besök i Stockholm – på bild hemma hos kungaparet

Europas kungligheter

Han flög in, mycket diskret... Men här är bilden från det hemliga prinsbesöket i Stockholm.
Slå på ljud

Här står han hemma hos kungaparet på Stockholms slott. Mitt i Logården, med Strömmen och Nationalmuseum som skymtar fram ryggen: Kronprinsessan Victorias gode vän – och Luxemburgs arvstorhertig – prins Guillaume.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias lycka över vännernas bebis

Arvstorhertig prins Guillaume på Stockholms slott Kungliga slottet Stockholm World Scout Foundation

Arvstorhertig Guillaume (till vänster) poserar för fotografen i Logården på Kungliga slottet.

Han landade i Stockholm i all tysthet, utan minsta kungliga ceremoni, innan han – efter mötet med kungen – fortsatte till Wien för helgens stora kungliga bröllop: Hans prinsesskusin gifte sig, med hela de luxemburgska och liechtensteinska kungafamiljerna på plats.

Men först var det alltså Stockholm som gällde och här togs han emot med stor värme. Däremot missade Victoria chansen att få träffa honom, eftersom hon var 75 mil bort på kungligt uppdrag.

Kronprinsessan Victoria Prins Guillaume

Victoria missade chansen att få träffa sin tronföljarkollega prins Guillaume. En dag ska han ta över efter sin pappa, storhertig Henri.

Det var kungen som var värd för besöket, som hade en mycket speciell anledning: Prins Guillaume är Luxemburgs nya hedersscout, och det var dags för det 72:a styrelsemötet i World Scout Foundation. Där har kungen varit hedersordförande i hela 44 år och nu fick prins Guillaume ta över det verkställande ledarskapet, ledartröjan om ni så vill, i två år framöver.

Svenska kungafamiljens relation till Luxemburgs storhertigfamilj

Släktbanden mellan det svenska kungahuset och den luxemburgska storhertigfamiljen har alltid varit varma och starka och när prins Guillaumes farfar storhertig Jean gick bort 2019, 98 år gammal, var kungen nästan lite rörd, och mycket personlig, i sin kommentar till Svensk Damtidning:

– Jag kommer att minnas en mycket fin och vänlig man.

Kungen Storhertig Jean av Luxemburg

Kungen med storhertig Jean. Storhertigen somnade in i april 2019. Han blev 98 år gammal.

– Storhertig Jean av Luxemburg var högt respekterad av mig och min familj. Han var en trogen och hängiven scout och det var ett nöje att dela detta intresse med honom.

LÄS MER: Kungens gripande ord om vännens död

LÄS MER: Kungaparets privata bilder från viktiga resan

LÄS MER: Norska kungafamiljen i bråk om det kungliga tåget

Foto: TT, Instagram.