Prinsessan Birgittas oro efter svåra situationen med Daniel: "Har talat med drottningen"

Prinsessan Birgittas oro efter svåra situationen med Daniel: "Har talat med drottningen"

Prinsessan Birgitta har haft ett brådskande samtal med drottning Silvia efter att prins Daniel drabbats av covid-19.

5 frågor & svar efter Victorias och Daniels covid-besked
Slå på ljud

Förra veckan meddelade hovet att kungaparet drabbats av covid-19.

"Kungen och Drottningen, som är fullvaccinerade med tre sprutor, har lindriga symptom och mår efter omständigheterna väl", stod det då på hemsidan.

Sedan dess har de hållit sig isolerade i hemmet på Drottningholm och enligt Margareta Thorgren, hovets informationschef, berörde det varken barn eller barnbarn.

Men på lördagen kom nästa smäll – även kronprinsessan Victoria testade positivt för covid-19. Och på söndagen kom ytterligare ett tungt besked – prins Daniel hade drabbats av viruset.

Oron för prins Daniel i kungafamiljen efter sjukdomsbeskedet

Det är andra gången som Victoria och Daniel smittats av covid.

Att just Daniel återigen drabbats har spridit en oro inom familjen. Han befinner sig i riskgrupp då han tidigare gjort en njurtransplantation på grund av en njursjukdom.

LÄS MER: Uppgifter: Estelle och Oscar till Ockelbo efter smittan – Ewa rycker ut

Och nu har nyheten nått prinsessan Birgitta som står dem alla väldigt nära.

– Det är inte bra att de har fått corona. Jag har talat med drottningen och de verkar ändå må ganska bra. Nu fick jag höra att kronprinsessparet också har det. Det är mycket tråkigt och jag hoppas att de snart blir bättre, säger hon.

Hälsoläget på Haga och Drottningholm efter smittan

Både kungaparet och prins Daniel har fått tre vaccinsprutor, eftersom de alla befinner sig i riskgrupp. Och tur det, för ju fler sprutor desto bättre skydd för allvarlig sjukdom.

– Vaccination med tre sprutor hjälper inte helt mot den nya varianten omikron så man kan bli smittad, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Men däremot har det ett bra skydd för allvarlig sjukdom.

Kungen har nu friskförklarats och drottning Silvia är på bättringsvägen. Kronprinsessan har milda symtom likt en vanlig förkylning, och det verkar som att även Daniel kommit lindrigt undan – och så hoppas vi att det förblir! Livmedikus som övervakat kungafamiljen under denna tuffa vecka håller troligtvis ett extra öga på prinsen!

Foto: TT

LÄS MER: Katastrofsituation för Madeleine – kan tvingas hem till Sverige akut

LÄS MER: Tuffa beskedet till Ewa Westling – två veckor efter julafton med Daniel och Victoria