Prinsessan Birgitta påhoppad – pekas ut som "skandalprinsessa"

Prinsessan Birgitta hängs ut i utländsk press. Här är anklagelserna.
Slå på ljud

Prinsessan Birgitta stod för det mest iögonfallande citatet efter att nyheten om prinsessan Sofias graviditet briserat. Prinsparet fick många lyckönskningar – men Birgittas stod ut.

Det var Svensk Damtidning som ringde upp och pratade med Birgitta, som till vardags bor i sitt älskade Spanien.

– Det vet jag ingenting om men stämmer det så är det ju fantastiskt, sa prinsessan.

Prinsessan Birgitta beskrivs som "skandalprinsessa"

Prinsessan Birgitta blev förvånad över att prinsessan Sofia är gravid.

Att Birgitta inte visste något om den största nyheten inom kungafamiljen på länge väckte såklart uppmärksamhet. Även utanför Sveriges gränser.

I Norge har Se og hör skrivit en artikel om det dråpliga citatet, där man också passar på att ge Birgitta ett mindre smickrande epitet. Birgitta får nämligen heta "Skandalprinsessan" i rubriken.

Så här karakteriseras hon i texten.

"Birgitta är en av kung Carl Gustafs fyra systrar och har med åren varit mer upptagen med cigarettrökning, golf och att sola hemma på Mallorca än sina kungliga plikter", skriver Se og hör.

"83-åringen har mycket riktigt aldrig varit speciellt brydd om kunglig kutym och uppförande."

Som exempel lägger Se og hör fram tillfällen då Birgitta valt att nobba kungliga inbjudningar. Hon var till exempel inte på plats under prins Alexanders dop eller på drottnings Silvias 75-årsfest.

"Jag har inte lyssnat på många människor"

Prinsessan Birgitta brukar betraktas som den mest självständiga av Hagasessorna. Den som stuckit ut mest, den som hållit sig till sin egen väg i störst utsträckning.

Och i sitt sommarprat var det just rebellen Birgitta som framträdde. Så här förklarade Birgitta sin livsfilosofi.

– Jag har vuxit med mig själv och bildat min egen uppfattning. Jag har inte lyssnat på många människor, måste jag säga. När man blir äldre blir man mer säker på sig själv. Och lyckligare. Man vågar säga vad man tycker och tänker och visar sitt riktiga jag. Jag ångrar inget jag gjort, berättar Birgitta i Sommar i P1.

KAMPANJ! Läs Svensk Dam Plus+ GRATIS i en månad

LÄS MER: Skandalerna som skakat Nobelfesten