Prinsessan Birgitta tas bort – trots kungliga titeln

29 mar, 2022, 20:35 
AvIndra Nordemar

Prinsessan Birgitta får inte längre vara kvar.

Annons
7 saker du inte visste om prinsessan Birgitta
7 saker du inte visste om prinsessan Birgitta

I dag lanserade hovet en helt ny hemsida. Ingen visste om deras planer på det omfattade arbetet. Men nu är den alltså här, och det har minst sagt skett en förändring.

Numera möts användaren av ett bild på kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle. Det vill säga, tronföljden.

Men under fliken Kungliga huset får den som är nyfiken en närmare inblick. Där presenteras de som tillhör huset men varsin biografi, alla förutom prinsessan Birgitta.

Kungahuset VS kungliga familjen

Recept.se Nyhetsbrev

Ja det är lite rörigt. 2019 tog kungen beslutet att frånta prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn titlarna Ers Kungliga Höghet, de kommer fortfarande kallas prinsar och prinsessor med det är ingen fråga om apanage.

Annons

– Det kan kanske vara svårt att förstå skillnaden mellan det kungliga huset, den kungliga familjen och kungafamiljen, menar Margareta Thorgren, hovets informationschef.

– Kungafamiljen inbegriper kungens och drottningens familj , det vill säga barn med respektive samt barnbarn.

Kungens beslut om prinsessan Birgitta

Men familjen tar ju inte slut där. Kungen har ju även sina systrar Hagasessorna. Men den enda utav dem som tillhör det kungliga huset är prinsessan Birgitta.

– Prinsessan Birgitta tillhör det kungliga huset därför hon behöll sin titel som Kunglig Höghet i samband med sitt giftermål. Men alla kungens systrar tillhör naturligtvis den kungliga familjen.

Men trots att Birgitta tillhör det kungliga huset är hon den enda som varken fått ett porträtt eller beskrivning.

- Bildmässigt jämställer vi Kungens samtliga systrar, därför ingen bild på Prinsessan Birgitta.

Foto: TT

Annons