Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Christinas ärliga ord om avundsjukan mot kungen: "Jättebesvärlig"

28 aug, 2023, 17:30 
Vendela Lönnqvist
Det var inte lätt när lillebror kungen kom till världen.
Det var inte lätt när lillebror kungen kom till världen.

Ja, det är inte alltid helt lätt med ett nytt tillskott till familjen...

Annons
Prinsessan Christina om smeknamnen på lillebror kungenBrand logo
Prinsessan Christina om smeknamnen på lillebror kungen

Berättelsen om kungens uppväxt är intressant på många sätt – både på grund av den harmoniska tiden på Haga slott med de fyra systrarna, men också med anledning av den flygolycka som orsakade arvprins Gustaf Adolfs tragiska död.

Kungens födsel räddade monarkin

Den 30 april 1946 födde prinsessan Sibylla Hagafamiljens första son – något som skulle komma att rädda den svenska monarkin eftersom successionsordningen löd att endast söner kunde vara tronarvingar.

Avslöjandet 50 år senare – Christina hjälpte kungen med historiska taletBrand logo
Avslöjandet 50 år senare – Christina hjälpte kungen med historiska talet

"Hagasessorna" inte imponerade av lillebror

Innan kungen föddes hade Gustaf Adolf och Sibylla nämligen fått fyra döttrar – prinsessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina i skriven ordning.

När systrarna, som i medier kom att kallas "Hagasessorna", fick en lillebror var samtliga föga imponerade av tillskottet.

Annons

"Jag retade honom till vanvett"

Men lillprinsens ankomst var tuffast för prinsessan Christina. Vid tiden var hon endast tre år gammal.

Nu, 77 år senare, berättar hon öppet och ärligt om känslorna gentemot sin yngre bror i dokumentären "Kungens innersta krets".

– Eftersom jag var precis så där lite äldre så tyckte jag han var absolut omöjlig. Jag retade honom till vanvett, vad är det för märkvärdigt med den där dumma bebisen? Jag! Det var ju jag som var den lilla söta lillflickan, jag tyckte han var jättebesvärlig.

Barnflickan gick kurser i barnpsykologi

Men relationen mellan kungen och hans yngsta storasyster kom att förändras med tiden.

Någon som gjorde det möjligt var de kungliga barnens barnflicka, Ingrid Björnberg. Hon blev familjens ovärderliga tillskott redan 1938 och stannade hos familjen fram till hennes död 1994.

Annons

Ingrid, eller "Nenne" som hon kom att kallas, bestämde sig för att ta kurser i barnpsykologi för att råda bukt på den avundsjuka som Christina kände gentemot sin bror.

– Hon började ta barnpsykologkurser, för att veta hur hon skulle klara av den här avundsjukan, storasyster-lillebror-relationen. Det har hon faktiskt berättat för mig. Så det blev ganska bra till slut, säger prinsessan Christina.

Och tur var väl det!

Prinsessan Christinas nära band till kungen

Idag är prinsessan Christina den syster som står närmast kungen – inte bara privat, utan även professionellt. Christina har under åren blivit hans främsta rådgivare och nära vän.

Annons