Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Prinsessan Madeleines dolda motiv – kör över Chris O'Neill helt

15 mar, 2023, 06:00 
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine

Här är den verkliga anledningen till att prinsessan Madeleine flyttar till Sverige.

Annons

Vilken skräll! Den kungliga världens största globetrotters – prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill flyttar hem till Sverige igen! Är det för gott? Det vet nog inte ens prinsessan själv. Hittills har flytten gått från New York till London till Sverige till Florida, och tillbaka till Sverige igen.

För tretton år sedan lämnade prinsessan Madeleine Stockholm i kris och panik. Sedan kom hon aldrig riktigt tillbaka igen. Då var det en prinsessan i hjärtesorg som packade sina väskor och satte sig på första bästa flyg till New York. Jonas Bergströms otrohetsaffär tapetserade löpsedel efter löpsedel. Madeleine ville börja om och fly strålkastarljuset. Och det gjorde hon med besked.

Johan T Lindwall: Isoleringen knäckte prinsessan MadeleineBrand logo
Johan T Lindwall: Isoleringen knäckte prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine hade dolt motiv bakom flytten

Medan skandalen fortsatte skapa skriverier världen över etablerade prinsessan ett nytt liv. Här, i staden som aldrig sover, började hon jobba lokalt med mamma drottning Silvias Childhood som har kontor i New York. Och det var också här hon träffade en viss herr Christopher O'Neill, den festglada finansmannen med ett stort björnhjärta.

Annons

De började dejta hösten 2010. Fyra år senare välkomnade paret prinsessan Leonore till världen, och snart var Madeleine gravid igen. Nu blev det tydligt att prinsessan aldrig helt släppt sitt Sverige. Inför prins Nicolas nedkomst flyttade familjen till Hovstallet i Stockholm. Men flytten var tillfällig.

Madeleine ville förvisso vara nära sin familj i Sverige, men samtidigt lockade det mer anonyma livet. Det slutade med något av en kompromiss: London. Nära Chris familj och nära kungafamiljen, men utanför Stockholms snäva nålsöga. Här trodde många att prinsessfamiljen skulle stanna för gott.

Så blev det inte. Madeleine har alltid gått sin egen väg och hon gillar inte att sitta still. Det gör inte jetsetern Chris heller. Han har ju en tysk mamma, en amerikansk pappa, en barndom i London och en skolgång i Schweiz. Han kan sakna ett eget ”hemma”, som han förklarade det i den numera klassiska intervjun med magasinet King:

Annons

– Jag är uppvuxen i London med två föräldrar som båda var från andra länder, och har därför aldrig betraktat mig själv som britt. Jag känner mig heller inte som en amerikan, och inte heller som en tysk.

Chris och Madeleine fattar beslut för familjen

Så nyfikna Madeleine och rotlösa Chris sökte sig vidare. Till varmare breddgrader. Längre bort från familjen i Sverige. Ingen var då riktigt beredd på beskedet, knappt nog de själva heller. 2018 pratade Chris och Madeleine om att de stod i kö till skolor i London. Ett par månader senare stod det klart att de flyttar till Miami.

– Tidpunkten och möjligheten att utgå från USA passar familjen bra eftersom barnen fortfarande är i förskoleåldern, lät det då från hovet.

Annons

Sagt och gjort, Madeleine och Chris lämnade regntäta London för soliga Florida. ”Livet är enklare här”, förklarade prinsessan i intervjuer.

– Här är det bara på med shorts och t-shirt, lät det från Madeleine när hon intervjuades av magasinet Mama 2019.

Samtidigt kräver skolorna mycket föräldranärvaro, det är ett heltidsjobb, konstaterade Madeleine.

Och vid det här laget hade ju familjen också växt. I mars 2018, bara månader innan USA-flytten, välkomnade Madeleine och Chris prinsessan Adrienne till världen. För Adrienne har Florida alltid varit "hemma". Men nu ska hon få uppleva ett nytt hem, sin mammas Sverige.

På ett sätt chockade hovet alla med beskedet. På ett annat sätt var det kanske väntat:

"H.K.H. Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill med familj flyttar hem till Stockholm i augusti månad 2023", går att läsa i kommunikén som kom i dagarna, samt:

"Prinsessan Leonore och Prins Nicolas påbörjar under hösten skolgång i Stockholm. Prinsessan Adrienne kommer att gå i förskola".

Annons

Hemliga bostaden – där ska Madeleine och Chris bo

Så Madeleine, Chris och barnen börjar alltså om igen. Om fem månader går flyttlasset till den rymliga sjurummaren på Hovstallet i Stockholm. I alla fall som det ser ut nu. Det finns också, i skrivande stund, färska uppgifter till Svensk Damtidning som pekar på att familjen ska flytta in i Andrea Brodins gamla barndomshem Villa Loviseberg i Ulriksdals slottspark, ni vet det som staten köpte i fjol för 59 miljoner…

Det lär visa sig snart, om så är fallet. I våningen i hjärtat av Östermalm, har familjen allt de behöver och lite till. Stora fönster mot gatan, 42 garderobsdörrar, kök av exklusiv carraramarmor. Samt ett perfekt läge i hjärtat av stadsdelen Östermalm, något annat vore otänkbart så länge de bor i stan. Men också – nära till familjen med alla kusiner – och vännerna! Ja, det finns många fördelar med att bo i Sverige.

Samtidigt har Madeleine, Chris och hovet i flera år understrykt varför en Sverige-flytt inte är aktuell. Chris jobb är lättare att sköta från USA, och varför fungerar den biten plötsligt nu? är det många som frågar sig. Och hur ska familjen klara det kyliga klimatet, efter att ha levt under Floridas sköna sol de senaste åren. Och så Chris, som inte gillar att bli utstirrad...

Annons

– Jag kan tycka att det är obekvämt om jag springer in i en butik för att köpa en burk cola iklädd mysbyxor och någon börjar filma mig, sa Chris en gång till magasinet King.

Men det får han nog finna sig i nu, med tanke på att princip varenda kotte i dag går omkring med en smartphone i handväskan. Men till slut tycks Madeleine hemlängtan tagit över. Hon vill visa Leonore, Nicolas och Adrienne sitt älskade Sverige.

– De ser fram emot den här flytten och att barnen ska vara bosatta i Sverige med allt vad det innebär, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Hon lägger till:

– Vi har känt till det ett tag, det här är ju ett beslut som naturligtvis tar tid att fatta.

Alltså är 15-rummaren i Florida på 657 kvadratmeter med pool, sju sovrum och åtta badrum är snart ett minne blott. Redan nu ligger villan ute för försäljning för motsvarande (och smått obegripliga) 80 miljoner svenska kronor. I bostadsannonsen målas Florida-hemmet upp med vackra penseldrag:

Annons

"Den spektakulära privata trädgården har täckta terrasser, en uppvärmd saltvattenpool och varm landskapsbelysning, vilket ger en idealisk miljö för sammankomster".

Exakt hur stor våningen i Hovstallet är vet vi inte. Det har Statens fastighetsverk inte velat avslöja. Det är inte det enda frågetecknet. Även vilken skola Leonore och Nicolas ska gå i, och vilken förskola det blir för Adrienne, är okänt.

– Vi har tittat på hur vi tidigare har gjort, om vi har kommunicerat kungliga barns skolgångar och vi brukar inte göra det i respekt gentemot barnen och att de ska få en någorlunda normal skolgång, hälsar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Svensk Damtidning kan dock avslöja att den exklusiva privatskolan Carlssons ligger högst upp på Madeleines och Chris önskelista. Skolan är praktiskt belägen på Östermalm, alldeles i närheten av hemmet på Hovstallet. Och det var även här Madeleine själv gick som liten tillsammans med sina kungliga syskon. Prinsessan, med sitt breda kontaktnät i Stockholm, har naturligtvis flera vänner vars barn går på anrika Carlssons.

Annons

Ett annat alternativ är elitskolan Campus Manilla på vackra Djurgården. Här går redan två kungliga elever i form av prinsessan Estelle och prins Oscar.

Oavsett så kommer Leonore, Nicolas och Adrienne kastas in i en helt ny typ av vardag. Och det kommer även Madeleine och Chris. Samtidigt vill hovet understryka att deras redan existerande åtaganden inte påverkas nämnvärt.

– Prinsessan arbetar bland annat med Childhood som biträdande vice hedersordförande och det är ett arbete som prinsessan kommer fortsätta med, förklarar Margareta Thorgren.

Påverkas Chris O’Neills arbetsliv av flytten?

– Nej, det gör det inte. Han har fortsatt sitt arbete både i Europa och även i USA.

Så något nytt, något gammalt och något spännande – allt på en gång. Blir prinsessan kvar här i Sverige för alltid nu? Nja, om vi känner Madeleine rätt kommer något annat locka inom sinom tid. Det lämnar även hovet utrymme för i sin kommuniké:

Annons

"Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill har beslutat att familjen tills vidare ska vara bosatt i Sverige", inleds uttalandet med.

Så tretton år efter att Madeleine lämnade sin dåvarande fästman, Stockholm och Hovstallet bakom sig kommer hon tillbaka. Den här gången har hon en make, tre barn och två hundar med sig. På det viset förverkligas även den tidigare riksmarskalken Svante Lindqvists ord:

– Hon [prinsessan Leonore] ska uppfostras från ungefär sex års ålder och ha hela sin skolgång i Sverige. Hon ska bli svensk, tala svenska felfritt och ta en svensk studentexamen.

Madeleine, sin vana trogen, gör det dock på sitt sätt. Först när journalister börjat tröttna på att ställa den envisa frågan om en Sverige-flytt kommer hon tillbaka. Och hon gör det hastigt, lustigt. Ja, bara så där som kungafamiljens egen Madeleine kan.

Annons